1 maj 2013

Inga vitsippor på Hissö, men ändå belönad

För elva dagar sedan hoppades jag hitta vitsippor att fotografera på Hissö. Men utan framgång. Den korta utflykten till denna trevliga plats gav istället några andra bilder. När jag lämnade bilen satt normalzoomen på kameran, fågelobjektivet (100-400 mm) var kvar hemma, då jag skulle fota. Något jag sedan ångrade. Vad händer? Jo, en hackspett flyger över mitt huvud och sätter sig perfekt på en trädstam bredvid mig, men en bit upp! Nu blev det trots allt några bilder på fågeln som fyllde bildytan ganska bra, men hade jag haft telezoomen på hade det blivit en riktigt närgången bild... Jag hade till och med hunnit byta objektiv om det bara hade varit med i ryggsäcken, hackspetten satt ju kvar en bra stund!

Sedan "hittade" jag en av denna vinters sista(?) isflak i Helgasjön. Det låg där fri och uppluckrad på västra sidan om ön. Tyckte det blev en ganska bra, eller i vart fall annorlunda, förgrund i bilden där den karaktäristiska slottsruinen syns i bakgrunden. Ljuset är i hårdaste laget eftersom bilden är tagen mitt på dagen, men det är trots allt en bild av våren!


Sedan ägnade jag en stund åt att med makroobjektivet försöka fånga närbild på myra. Men det var inte så enkelt. De hade bestämt sig för att vara extra flitiga denna dag och var stilla bara bråkdelar av sekunder så det blev magert resultat.

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Det var tre helt olika bilder den här gången och alla är bra på sitt sätt. Myran är skarp och fin och inramas snyggt av böjen på trädgrenen. Isflaket blir en annorlunda och kul förgrund precis som du skriver. Lite synd att slottsruinen vänder skuggsidan "hitåt", vilket gör att den inte framträder så bra.

  Favoritbilden blir ändå hackspetten. Det har blivit en bra bild på fågeln i sin miljö i ett annorlunda perspektiv där blicken följer trädstammarna uppåt. Jag funderar på om möjligen en beskärning överst hade varit bra, så att de mindre två blå ytorna hade försvunnit?

  Ha en bra fortsatt vecka!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Särskilt uppskattar jag din fundering om beskärning, då det lätt blir att man låter bilden vara som den är direkt från kameran. Jag ägnade vid redigeringen en tanke åt just beskära bort de två små blå ytorna, men bestämde mig för att låta de vara kvar. De stör också mitt öga, men jag tycker att dessa ytor till viss del balanserar trädstammen och den grova grenen som tar en stor del av bildytan. Och lät de därför vara kvar.
   På återhörande! /Ulf

   Radera