10 maj 2013

Övergivet i Fridafors

En snabb koll visade att det inte gick att ta sig in på Fridafors bruks fabriksområde utan att göra åverkan eller på annat sätt forcera de hinder (stängsel) som finns runt det "nya" bruket. Därför avstod jag från detta. Fridafors bruks glansfulla dagar slutade för några år sedan på ett mindre glansfullt sätt, vilket Jan Jörnmark träffsäkert har skildrat i sin bok Övergivna platser två. Någon form av verksamhet pågår där, i alla fall var det en man som hanterade ved på området denna söndag sent i april. Så det blev bara några enstaka exteriörbilder av det nya bruket.

Trappa

Randigt
Däremot ligger det gamla bruket helt öppet och bjuder in besöker intill Mörrumsån och vandringsleden som passerar bruken. Tyvärr är byggnaden helt tömd på intressant utrustning, så det blev mest exteriörbilder där också. Den tomma interiören  inspirerande inte mig just då.


Fundamentalt

Öppningar


Järnvägen Karlshamn-Vislanda-Bolmen passerade Fridafors. Stationen öppnas 1892 (annat utseende då) när Fridafors pappersbruk startade tillverkning av trämassa och papper. Huruvida stationsbyggnad och den lilla magasinsbyggnaden är övergivna är inte helt lätt att avgöra, döm själva av bilden på stationshuset. Onekligen är gräsmattan lite väl välklippt för att var övergiven?
Stationsbyggnaden solreflexer från brukets fönster.

2 kommentarer:

 1. Hej igen! Kul att se vad jag "missade" efter bilkyrkogården. Favoriten blir den näst sista bilden. Bilden är perfekt komponerad och det finns många intressanta detaljer att titta på, kakelplattor, flagnad färg med mera, men det som gör bilden extra bra är släpljuset som ger härliga skuggor på motivet.

  Vi tar en andraplats också. Första bilden med skuggorna som har nästan samma vinkel som räcket på trappan, men bara nästan!

  Hälsningar
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Jag gillar själv kakelbilden, så det är extra kul att du också fastnar för den. Alla bilder behöver inte vara "tredimensionella"!
   /Ulf

   Radera