25 maj 2013

Både övergivet och vacker vårgrönska i Målerås

Gjorde en utflykt till Målerås föregående fredag, dvs. en underbart varm vårdag. Målerås är väl i dag mest känt för sitt relativt välmående glasbruk, även om det varit betydligt större. Denna lilla bruksort har därför successivt krympt ihop från som mest 600 invånare till  dagens cirka 250. Tidigare var järnvägen ett viktigt inslag i samhällsbilden, då Målerås var en järnvägsknut med stationer för järnvägslinjerna Kalmar-Nässjö och Målerås-Kosta-Lessebo.Det finns således en del mer eller mindre övergivna hus, medan andra hus har fått annan verksamhet.Delvis ur funktion
Nyligen nedlagt
Kontrast
Gammalt järnvägshotell, ny verksamhet
Fotbollsverksamhet lades ner på 1980-talet och Parkvallen används för matchspel endast en gång om året när Målerås glasbruk och Målerås mekaniska spelar sin årliga match dagen före semestern. Den minst sagt ojämna planen klipps därför emellanåt för att undvika att naturen återerövra den. Omklädningsrum, klubbstuga, löparbanor (kolstubb), kulstötningsring används däremot inte längre. Mer info om denna plats och Målerås IF:s historia finns idrottsplats.se.


Fick ett tips om vackert landskap i närheten av fotbollsplanen och styrde därför stegen dit.

Pärlhyacinter och gullvivor

5 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Intressanta bilder från ett insomnat samhälle. Jag tycker du har lyckats återge det på ett bra sätt. Favoriten får bli första bilden, som jag tycker direkt säger att det här är en plats vars glansdagar är över. Jag tror framförallt att det är de vildvuxna buskarna som talar åt det hållet. Samtidigt är det en vacker bild med de två gula husen, vårgrönskan och en fin himmel med blått och lite moln.

  Sedan är bilden med bänkarna och det som varit bänkar mycket bra och talande också. Här syns verkligen att det är en till största delen övergiven plats idag. Det är bra med klubbhuset (tror jag det är) som skymtar fram i bakgrunden.

  Hälsningar
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bjarne för kommentaren! Visst är det ett stillsamt samhälle. Men jag vet inte om insomnat är rätta etiketten då glasbruket är välkänt, läderindustri (lär var känt) och lite mer traditionella turistnäringar, sporthall(!) och diverse samhällsservice finns på orten.
   Gillar också bild 1 av samma skäl som du, undrar dock varför de röjt upp vid husen, som definitivt ser övergivna ut. Hittade också ett missionshus som på håll såg övergivet ut, men när jag kom fram visade det sig att det är bebott. Ja det fanns en hel del att upptäcka i denna ort som orsakade ett hål i plånboken (glasbruket och läderindustrin).
   /Ulf

   Radera
  2. Aha, där ser man! Val av bilder styr vad betraktaren får för intryck och för min del blev det insomnat. Stilla och inte en människa, mer eller mindre övergivna platser och byggnader... Bilden är stark som kommunikationsmedel och man kan verkligen styra vad man vill få fram!
   Hälsningar
   Bjarne

   Radera
 2. Hej Ulf,
  Trevlig reportage, det var ett tag sen jag var i Målerås. Vet du om sportaffären fortfarande är öppen ?
  Ser att du länkat till min hemsida www.idrottsplats.se i artikeln, Tack ;)
  Vill ni se mer liknande idrottsplatser så kan jag rekommendera ett besök på min sida.
  mvh
  Mats
  www.idrottsplats.se
  Svensk Idrottsplatsnostalgi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Har inget minne av att jag såg någon sportaffär, men det behöver inte betyda att det inte finns någon... Jag kanske bara inte gick på rätt gata.
   /Ulf

   Radera