29 maj 2013

Återbesök på Skråhallaberget

Det är fascinerande hur snabbt den skriva vårgrönskan övergår till lite mer dova nyanser. Ett utmärkt "bevis" för detta är mina två besök på Skråhallaberget lite öster om Växjö. Det första vårbesöket gjorde jag den 9 maj då boklöven på många grenar endast var små "trattar", vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg. Vid återbesöket nio dagar senare var bokarna fullt utslagna och solljuset hittade knappt ner till marken. Solstrålarna blockeras effektivt av de högresta trädens yviga kronor, men en och annan stråle hittar ner till marken eller träffar en del av en gren eller en trädstam som då får ljusa fläckar.Vår tur avslutades med ett besök på Tussudden vid Lövsjön. Sommarblommorna på ängen kommer snart, men ängen är vacker även utan dessa.

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Ordenligt produktion av blogginlägg nu minsann! Skråhallaberget lyckades jag missa under den tid jag bodde i Sandsbro, och det är ju synd, då det verkar vara en fin plats. En av orsakerna kan vara att inte var så aktiv med naturfoto som jag är idag.

  Jag väljer två favoriter, första och sista. Jag tycker den första återger den lummiga försommargrönskan bra. Jag blir inte klok på om det är sidoljus eller motljus, men det ger liv åt bilden precis som stenen som ligger snyggt placerat enligt regelboken!

  Sista bilden måste i alla fall vara motljus. Det silar fint ned mellan träden och lyser upp marken här och var. Det är fint med de gröna träden till vänster och det som blommar till höger vad det nu är. Du har fått en bra kontrast och balans trots ett ljus som kanske inte var helt lätthanterat.

  Ha en fortsatt bra söndag!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Jo maj innebar nytt personligt rekord i antalet blogginlägg för en månad. Var flitig med kameran från besöket på bilkyrkogården och fyra veckor framåt, sedan har jag varit lite lugnare. I bild kommer ljuset i princip från samma håll som den sista bilden, lite "snett motljus". Hade lite problem med grönt färgstick i bilderna i samband med konverteringen till jpg-filer av bilderna från den djupaste delen av bokskogen, framförallt bild 2 och 3.
   Varma fotohälsningar! /Ulf

   Radera