23 maj 2013

Experiment med vitsippor vid Trummen

Efter att ha fotograferat tämligen normala bilder på vitsippor där skärpa på hela eller delar av vitsippan varit något som jag strävat efter, tog jag för en vecka sedan och cyklade ner till Trummen framåt kvällskvisten. Solen var på väg ner och det blåste ganska mycket. Perfekta förhållanden för min plan: fota vitsippor med lång slutartid så att rörelseoskärpan ger bilder som om jag målat vitsipporna med en pensel. Redan på plats insåg jag att det blåste för lite alternativt var det för ljust alternativ alternativt hade jag behövt ett filter som dämpade ljuset än mer an vad mitt filter gör. Med andra ord har vitsipporna på de flesta av mina bilder för lite rörelseoskärpa. Lade allt för sent också märke till att någon del i bilden behöver skarp för att rörelseoskärpan ska uppfattas på bästa sätt. Oftast räckte inte skärpedjupet till för att få bakgrunden skarp då jag oftast placerade kameran mycket när vitsipporna. Men hur som helst, några bilder blev i alla fall lite bättre än de övriga. Och minsann fick jag inte med en (halv) gräsand på en av bilderna! Visserligen såg jag gräsandsparet nära mig, men trodde att de var utanför bild. Synd att hela fågeln inte kom med på bild, men det blev ju trots allt ändå lite extra liv i bilden.2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Även om rörelseoskärpan inte blev så stor som du tänkt, så är det vackert kvällsljus på vitsipporna som ger en fin stämning i bilderna. Den första bilden har ju fångat tätheten av vitsipporna bra, men jag tycker ändå mest om bild två. En snygg diagonal, fint upplyst trädstam, gräset i vattnet och den bästa bakgrunden av de tre bilderna. Du kanske skulle haft mitt 10-stegs gråfilter, då hade du fått se på rörelseoskärpa! Fast då hade ju gräsanden blivit suddig... Ibland är det bra med något som stör i bilderna för att man skall haja till, och en halv and kan ju vara just det som i teorin är "fel", men ändå kan bli spännande. Frågan är om du skulle ljusat upp den så den blivit tydligare?
  Hälsingar
  Bjarne

  SvaraRadera
 2. Tack Bjarne för din utförliga kommentar! Ja, jag hade behövt ditt "Big stopper"-filter för att få full flexibilitet i valet av rörlseoskärpa. Nu fick jag passa på att trycka av när det kom en extra kraftig vindby. Funderade faktiskt en stund på att ljusa upp gräsanden, men valde att inte göra det. Huruvida detta var ett utslag av klokt fotomässigt övervägande eller utslag av bekvämlighet/lathet vill jag nog inte svara på! Den fördel jag kan se med att ha fågeln mörk är att man får en liten överraskningseffekt när man upptäcker den.
  /Ulf

  SvaraRadera