1 juni 2013

Ibland regnar det

Vi hade bestämt oss för att åka till Lund den 19 maj. Dagarna innan hade varit riktigt soliga och varma, men söndagens väder var mulet och regn, men anständigt. Släppte av hustrun vid orienteringstävlingen i utkanten av staden och fortsatte själv till nationalparken Dalby Söderskog, cirka 10 km utanför Lund. Området utgörs av en blandskog av ädelövträd. Har varit där en gång tidigare i strålande väder, nu var det ju helt andra förutsättningar. Regnkläder och stövlar var den klädkod som himlens makter bestämde. Så fort jag klev in i nationalparken hörde jag näktergal och gransångare för första gången i år, men lyckades inte få syn på dem (som vanligt). Det regniga vädret verkade för övrigt att lägga band på fågelsången, den var betydligt intensivare förra gången jag var här. Mulet och regn kan tyckas vara trista förutsättningar för fotografering, men det finns positiva aspekter också. En stor fördel med mulet väder är att ljuset blir jämnt och fint, vilket innebär man slipper brottas med svårbemästrade skarpa skuggor. Rent fotomässigt är ett stilla regn eller fuktigt väder oftast också positivt då vätan lockar fram en härlig lyster i naturen. Men visst, det gäller att hålla borta regndropparna från linsen... Det var tämligen mörkt i den minst sagt frodiga grönskan, både på marken och på löven, mossan och lavan på buskar och träd. Använde därför oftast ISO 1250 vid handhållen kamera, men vid de få tillfällen jag hade kameran på stativ använde jag mer "normala" ISO-värden. Det blev en tämligen omfattande bildskörd under de cirka 90 minuter jag var där. Som vanligt blev det många stubbar, och fallna eller stående döda träd som fastnade på bild...
Hela parken är lättgången, vissa delar är handikappanpassad.

En anakonda som slingrar sig i grönskan?

Träig krokodil

Mossmus


Avskalat
Finmaskig askstam

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Hjälp så många bilder! Hur skall jag kunna välja favorit här? Jag gillar också fallna stammar och stubbar, så här fanns mycket att titta på. Efter lite övervägande jag har två favoriter. Först den med titeln "avskalat", Det är en enkel och ren bild där alla trädstammarna placerats bra utan att överlappa varandra för mycket. Välkomponerat! Det bruna blir en bra kontrast till den intensiva regnvåta grönskan.

  Sedan har vi näst sista bilden. Alla krokiga grenar gör bilden spännande och så finns det en rak trädstam till vänster som balanserar upp "oordningen" till höger. Den övre högra hörnan är också lugn och fin.

  Sedan är orkidén fin också...

  Hälsningar
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bjarne för kommentaren! Bilden "avskalat" ligger också på min "short list". Skymtade det avskalade trädet från stigen och klev in i det gröna för att få en bättre vinkel/kompositionen. Potentialen i virrvarret av döda grenar i den näst sista bilden upptäckte jag när jag hade passerat dem och vände mig om. Det är med andra ord som i orienteringen och kontrolltagning, det gäller att söka av området med blicken och inte bara blicka framåt!
   /Ulf

   Radera