2 aug. 2011

Brantestad Naturrunda är värt ett besök

Cirka 10 km öster om Vimmerby (väg 40) och 7 km söder om Frödinge finns en mycket trevlig naturrunda på ca 10 km (9,8 km enligt den svenska beskrivningen och 9,9 km enligt den tyska...) i lagom kuperad terräng. Start och mål är vid Brantestads skola. Rundan är till skillnad från en del andra turer/rundor jag varit ute på i sommar tydligt skyltad. Bitvis går rundan i skogen, bitvis längs någon grusväg mellan åkermarker för att sedan gå över till ängsmark. Som sig bör i Småland finns det lingonröda tuvor, men just här och då fanns det inte speciellt många sådana tuvor.

I bland korsar eller följer man man en trolsk skogsbäck. Väntade förgäves på att få syn på en huldra...

På flera ställen längs rundan hittade vi kantareller, men vi hade tyvärr ingen möjlighet att ta med dem. Mitt i ett område med flera stora bronsåldersgravar hittade vi även flera exemplar av Stolt fjällskivling, som är 30-40 cm höga. De lär vara goda!

På något ställe går rundan genom ängsmark som betas av kor. Detta gör att passagen kan bli lite pulshöjande för någon. De mest nyfikna korna var ungdjur. De äldre och hornbeväxta verkade inte ha något intresse av oss tvåfotingar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.