21 aug. 2011

Sjöatorps camping väntar på nytt liv

Sjöatorps camping ligger ca 3 mil väster om Växjö. Camping stängde för cirka ett år sedan men bär tydliga spår av att dess glans dagar ligger betydligt längre bort i tiden än så. Campingen blev känd för alla (?) när SVT:s sommarlovsprogram Hej hej sommar med Nic Schröder sändes därifrån sommaren 2007. I programmet hette platsen Vägrenens camping. Ägarens nuvarande plan är att det ska byggas bostäder på området, vilket har anmälts till kommunen. Området ligger vid en sjö och omfattas av strandskydd, vilekt lär komplicera ärendet. Det finns dock flera fritidshus och permanentboenden i campingens omedelbara närhet.

För mig är campingen ett tydligt exempel på att det kan vara svårt att driva små campingplatser i inlandet och att det är svårt för dessa att hänga med i de nödvändiga investeringarna för att få många "stjärnor i campingboken" som dagens allt mer kräsna husvagns-/husbilsboende och de få tältboende kräver. Visst är det lite underligt att de som som har alla bekvämligheter i sin husvagn-/husbil söker sig till de oftast dyra campingplatserna som har alla tänkbara faciliteter och nöjen?

Det finns en handfull campingstugor på området. Denna har obefintlig sjöutsikt. Solens strålar lär dessutom ha svårt att hitta ner. Men det är kanske bra?

Det var länge sedan några spelade basket här. Tror inte att en gräsplan var optimal för den sporten...

Denna byggand lär inte ha problem med värmeförsörjningen, i varje fall om inte om dimensionen på skorstenen är ett tecken på värmekapacitet.

Tvättstugan.


De är bra att släckutrustning finns i nära anslutning till köket, men det ser ut att vara dåligt tryck i pulversläckaren.

De gamla toaletterna har stängts och ersatts av mobila varianter.

3 kommentarer:

  1. Tråkig historia. Vi övernattade där med husvagn 2010 och då träffade jag en holländare som var alldeles lyrisk över campingens vackra läge. Har sett holländare och tyskar ta över driften av andra fallfärdiga campingar och (kanske med hjälp av eu-bidrag) vända minus till plus. Ofta med hjälp av ett bra nätverk av landsmän som också älskar vacker natur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar!
      Har inte sett något på länge om vad som händer med en eventuell uppstyckning till hustomter. En stötesten är avloppsfrågan. Alvesta kommun vill ansluta tomterna till kommunalt VA-nät men det lär bli en dyr historia. Så det har nog inte hänt så mycket sedan campingen stängde hösten 2010. Du var därmed en av de sista camparna. Apropå tyskar och holländare; bodde förra sommaren på en f.d. kursgård som Skogsvårdsstyrelsen (eller dess föregångare) drivit i Vimmerby-trakten. Nu övertagen av holländare som med stor entusiasm drev stället som vandrarhem/hotell, vackert belägen mitt ute i skogen...
      /Ulf

      Radera
  2. Vi tittade till Sjöatorps fd camping igår och det var knappt att man kände igen sig. Endast tre-fyra fallfärdiga byggnader stod kvar på den en gång så idylliska campingen. Vad snabbt slyet tar över. Vägen ner till badplatsen gick knappt att skönja. Och själva badplatsen - helt igenvuxen nu. Vemodigt var ordet för dagen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.