5 aug. 2011

Ruinturism i Vimmerbytrakten

Att besöka nedlagda industrier och andra övergivna byggnader är ett av mina fotointressen. När vi var i Vimmerby förra veckan hamnade vi mer eller mindre av en slump på två "ruinplatser"! Den ena var markerad på den kommunkarta vi köpt i Vimmerby och den andra var en ren slump att vi passerade på en liten naturstigsvandring i Gullringen.

På Vimmerbykartan fanns Ösjöfors handpappersbruk markerad som sevärdhet och vi var alldeles för nära den platsen efter besöket i Norra Kvills nationalpark för att kunna missa detta tillfälle. Väl framme ser vi med en gång dels en pampig, dels en nerbrunnen byggnad. (Det finns ytterligare ett antal byggnader i området.)


Vi träffade en man och hans familj. Han jobbade tidigare på handpappersbruket och berättade att branden var anlagd (den brann i augusti 2005). Jag tog några bilder, men några genuina bilder av "övergivna platser-typen" kunde jag inte åstadkomma.

Efter besöket i Ösjöholm åkte vi till Gullringen för att ta en kort vandring längs naturstigen Smé-åna (Vervelån). Där fanns bland annat ett sedan länge nerlagt vattenkraftverk (Brännebro kraftstation).

Kraftstationen byggdes 1916 och var i drift till 1971. Byggnaden är helt tömd på teknisk utrustning, men bär tydliga spår av att den nyttjas av personer som vill få utlopp för sina "konstnärliga" talanger och uttrycka diverse samhällsfientliga åsikter.

I direkt anslutning till den före detta kraftstationen fanns även en övergiven bostad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.