19 sep. 2013

Tidig dimmig morgon i Bokhultet

På fredagskvällen kollade jag väderutsikterna för lördagsmorgonen. Såg ut att bli dimma runt gryningen, så det var bara att låta väckarklockan stå kvar på samma tid som under arbetsveckan, plocka fram fotoryggan och krypa ner i sängen. Kunde konstatera när jag vaknade att det helt riktigt var ganska dimmigt ute. Åt en liten frukost och begav mig tillsammans med hustrun den korta vägen till det alltid fotovänliga Bokhultet. Dimman låg halvtjock vid sundet mellan Bergundasjöarna, så där stannade vi en stund och kollade på fågellivet. Det det fanns bland annat några unga skäggdoppingar som tjattrade och stimmade runt en bit ut i sjön.

Efter ett tag lättade dimman och stenarna blev mer synliga.

Som namnet antyder har Bokhultet gott om bokar. Löven är fortfarande riktigt gröna, även om det syns ett och annat gulbrunt löv. Solen bröt igenom lite och skapade nästan lite försommarstämning mitt i september!


Letade lite efter några svampar att fotografera. Det är ju ändå september. Hittade några svampar här och där, men ingen är såvitt jag vet ätlig. Men duger förstås mer än väl som fotoobjekt
Det var först när jag laddade in bilderna i dator som jag såg det lilla krypet som satt och höll utkik på svamphattens topp. Den finns på alla bilder på den svampen så jag störde den tydligen inte alls, trots att jag bökade runt med stativet för att hitta olika bildvinklar. Kul överraskning!

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Kul att du gillar bilderna! Du har många fina bilder på på din blogg! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Bokhultet levererar som vanligt! Jag utser en favoritbild i varje kategori, då det är svårt att ställa olika typer av bilder emot varandra:

  Dimmiga stenar: Det blir en av doppingbilderna. Fågeln skänker liv åt dessa bilder. Men vilken? Spontant säger jag den simmande, men den flaxande är bra den också. Jag är bara lite osäker på vad jag tycker om grenarna som skjuter in. Stör eller skänker djup? Jag kanske ändrar mig om tio minuter:

  Bokskog: Första bilden helt klart. Jag gillar det skika försommarlika ljuset som du nämner. Den andra bilden har lite för mycket mörkt i mitten.

  Svampar: Den sista tror jag. Sporkaplarna syns så bra på den och insekten också. Enkelt och snyggt och mossan tonar ut i oskärpa i bakgrunden.

  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go' kväll Bjarne! Från Bokhultet kommer jag aldrig med tomt minneskort...
   Doppingar finns på den första och tredje bilden. Den flaxande fågeln är en gräsand! ;-) Håller med dig om att det verkligen går att fundera fram och tillbaka på om grenarna är positivt för flaxandefågelbilden eller bara retar de ögat på ett negativt sätt...
   Hade det inte funnits några gula löv på bokarna hade vårkänslan varit fullständig. Märkligt att det skira ljuset finns så sent på säsongen.
   Eftersom jag hade makroobjektivet på nyttjade jag den minsta bländaren på den sista bilden. På så sätt fick jag anständig skärpa på hela svamphatten och därmed på det lilla krypet som jag inte såg förrän hemkommen. Såg ut som en dekorativ knopp genom sökaren... Glasögondags!? /Ulf

   Radera
  2. Hej Ulf! Glasögondags för mig också! Klart att det inte är en dopping! Så är det när man bara går på texten och inte tittar ordentligt...

   Hälsningar
   Bjarne

   Radera