24 sep. 2013

En tur i kvartersskogen

Bara tre hus och en fotbollsplan bort ligger min kvartersskog, Högstorpskogen, cirka 200 m från postlådan. Detta är viktig anledningen till att vi valde tomten att bygga vårt hus just där och då. Andra vill bo mer centralt och ha nära till kvarterskrogen, men jag tycker att en kvartersskog är bra mycket viktigare än kvarterskrog. Högstorpskogen är ingen speciell skog. Förhållandevis kuperad, sluttar ganska kraftigt mot Ronneby/Karlskronavägen. En del lövträd men mest barrskog. Några små våtmarker och någon liten bäck. Något hygge och skador efter stormarna Gudrun och Per för snart nio respektive sju år sedan. Inga uppseendeväckande djur, fåglar eller växter. Inga storslagna vyer eller sjöar. Ganska många knöliga stigar. Men det är min kvartersskog. Alltid till hands när fotoådran behöver tillfredsställas. Alltid redo att visa upp nya motiv. Alla årstider.

I lördags eftermiddag var det dags för en tur in i skogen, åter utan någon plan för vilka motiv som jag ville fånga. Vi lät stundens ingivelse styra våra steg och det visade sig ännu en gång att planlöst inte betyder lönlöst. Hade makroobjektivet monterat på kameran sedan förra helgens avslutande bilder och det objektivet förblev monterat under hela denna skogstur, drygt 1 km lång. Hoppas att bilderna kan förmedla lite av Högstorpskogens fotokvaliteter och en förnimmelse av hösten.


Trädfond


Gammal, grå och trött


Reslig tordyvel

På språng


Tillrättalagd

Bortglömda?

Nyutsprungen med spökaktig besökare

Knoppningstid

4 kommentarer:

 1. Vad härligt med skogen inpå knutarna, att man inte behöver gå så långt för att få fina bilder. Tordyveln var intressant. Jättefna bilder, liksom svamparna. som om man skulle plocka dem rätt från skärmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är lyckligt lottad som har skogen så nära.Tordyvlar ser man ganska ofta men det är nog första gången jag går i närkamp med en sådan. Den har en mycket intressant "konstruktion" med många spännande och fantasieggande detaljer som man bara ser genom makroobjektivet. /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Här har jag åtminstone varit! Jag gillar Högstorpsskogen just för sina små kullar, stigar och på många ställen blandade träd. Makroobjktivet ger ju en smal bildvinkel vid lanskapsfoto och ibland är det bra att inte ha en zoom på. Man tvingas leta andra utsnitt. Den första bilden är ett bra exempel på det. Du har fångat några intressanta stammar i förgrunden med olika form och lutning. De oskarpa stammarna i bakgrunden blir en bra fond. Bra sett och fotat!

  Svampbilderna är fina, men min favorit bland makrobilderna är ändå den första tordyveln. Den ser så kaxig ut när den reser på sig! Skärpan ligger rätt och den är fotad i bra låg vinkel.

  Ha det gott!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentarerna! Fotograferingen av tordyveln var det mest utmanande och spännande på denna tur i skogen. Det blev en del oskarpa kort också på tordyveln, det är inte lätt att fotografera närbilder på något som rör sig... Jag tycker att det är lättare att fotografera landskap med lite längre brännvidder än med vidvinkel. Men det beror nog till den del på bristen på träning med 10-22:an... Ha en vecka! /Ulf

   Radera