10 sep. 2013

Ett stänk av höststämning i Skårtaryd

Ett av mina blogginlägg i juni handlade om den ofta förbisedda skogsstjärnan. De bilderna är tagna i Skårtaryds naturreservat en bit norr om Växjö. Under eftermiddagen i augustis sista dag blev det ett återbesök till naturreservatet och den stora sten där skogsstjärnorna stod i sin fulla prakt. Nu är de sedan länge överblommade men fortfarande fotogeniska, eller hur?


Redan när jag tog bilderna tänkte jag på att de överblommade skogsstjärnorna med sitt mycket grafiska utseende skulle göra sig i svartvit. Denna bild blev den mest lyckade i det avseende.

I det lilla naturreservatet finns en stor blandning av olika naturtyper. En som jag gillar mycket är stenar och blockterräng.
En liten myr finns där också, det hade gärna fått stå en älg där...


Man hittar tämligen lätt fantasieggande trädskulpturer i gammelskogen. Denna gång fastnade jag för en spindel.

Ja, sedan blev det ytterligare några motiv som jag tyckte är värda att minnas.
Höstvila

Blomkålssvamp

Ögontröst

4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig tänkt på hur skogsstjärnan ser ut, utblommad. jag håller med Dig, mycket vacker på foto, pryder verkligen bilden. Ser att du har en pärla under dina fötter. Vacker fin gammal skog med olika uttryck.
  Det finns så mycket att se så många platser att besöka. Tur att vi är många som fotar och delar med oss. Tack!/Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Brita! Jag har inte heller tänkt på hur skogsstjärnan, eller andra blommor heller för den delen, ser ut vissnad. Och hade jag inte sett den i full blom tidigare i år på denna plats hade jag inte kunnat identifiera den. Ännu en anledning till att återkomma till platser vid olika tider på året! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Många underbara bilder från Skårtaryd, så det blir ursvårt att välja favoriter. För att förenklar för mig blir det en skogsstjärna, en stenblock (förvånad?) och en myrbild.

  Skogsstjärna: Bild ett är så enkel och fin. Jättesnyggt med det oskarpa strået och färskalan är fin. Motivet funkar bra i svartvitt också, men jag väljer ändå färg.

  Stenar: Bild fyra. Jag tycker det stora blocket är så imponerande där det ligger fint inramat mellan en tallstam och grangrenar. Känns trollskog.

  Myr: Bild åtta. Jag tvekade mellan åtta och nio, men jag tycker åttan har en fin förgrund och så är det intressant med det kala grenvirrvarret i bakgrunden. Den andas mycket myr med småtallarna också. Håller med om att en älg suttit fint, men tyvärr är de lika svårregisserade som Hawaiisk hedhöna.

  Ha det gott!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Du och stenar går lika bra ihop som jag och mer eller mindre förvridna träd! Hade jag inte varit på samma sten hade jag nog inte klurat ut att det var en skogsstjärna. Vad gäller myrbilderna håller jag också bild 8 före 9 av samma skäl som du. Ha en skön fredag och helg! /Ulf

   Radera