5 sep. 2013

Fotouppladdning före fotorientering

Att packa med kameran, oftast den "lilla" kompaktkameran, när det är dags att åka till orienteringstävling är en vana jag har haft de senaste åren. Ibland har jag haft någon speciell plats längs vägen eller i närheten av av tävlingsplatsen i tankarna, men oftast tar jag med kameran utan någon som helst plan. Mer ofta än sällan finner jag intressanta motiv att fotografera i direkt anslutning till tävlingsplatserna. Ibland naturbilder, ofta någon övergiven eller dåligt underhållen byggnad och då och då lite intressant(!?) skrot och skräp. Vid min höstpremiär häromveckan hade jag turen att hamna på en intressant tävlingsplats. Där fanns både lite naturmotiv och motiv av "övergivetkaraktär". Jag gick en kort fotorunda före det var dags att snöra på mig orienteringsskorna, ta fram kompassen och bege mig till startplatsen. Tävlingsresultatet kunde varit bättre, men jag kan inte skylla på uppladdning inför loppet eftersom man genom fotograferandet fokuserar på sin uppgift! (Ber om ursäkt det dåliga ordvrängandet...)
Metan-molekyl (CH4)?

Röd parad.

Upphängd men inte stängd.

Spår av tidens tand.

Takdroppar på rätt plats och med rätt fart träffar nog hålet.

Mystiskt halvfärdig och halvgömd.

Ny och gammal installation.

Det var en gång en dörr.

Steg för steg.

Förbrukad.


6 kommentarer:

 1. Härlig blandning av natur och övergivet. Björnbäret i mitten vill jag äta upp bums. Stegen som står för sig själv är kul och så gillar jag blått - vad det nu kan vara på sista bilden. Blir nyfiken :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin! Björnbär är gott, men jag är dålig på att blocka bär. Och händer det blir det lite blåbär och eventuellt hallon. Den sista bilden är ett upp-och-nervänt badkar med svart botten, men där himlens spegling ger den blå tonen. /Ulf

   Radera
 2. Fina bilder som vanligt- Bären får det att vattnas i munnen.
  Vad har du för kompaktkamera?/brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Brita! Kameran är Canon G12. Har något år på nacken nu och är inte en fickmodell. Den utfällbara displayen bygger på djupet en del och den har raw-format, som jag alltid använder. Ville av användarskäl ha samma fabrikat som min systemkamera (menysystem, begepp m.m. är någorlunda lika). Filerna från den kompaktkameran kräver oftast mer bearbetning än filerna från systemkameran. Men det beror nog på skillnaden i sensorstorlek och därmed förmågan att hantera komplexa ljusförhållanden. Blev dock överraskad hur bra G12:an klarade bilden på stuprännan. Och närbildsfotografering är extra roligt med kompakten! Ha det gott! /Ulf

   Radera
 3. Hej Ulf! Försöker på nytt. Jag har skrivit kommentar till det här inlägget förut, men det är borta! Inte illa att ha hunnit med så många bilder före en orientering, för tiden kan inte varit särskilt lång.

  Bild tre och fyra tillhör mina favoriter. De skulle mycket väl kunnat bli tavlor att ha på väggen. Det märks att det är en medveten fotograf som tagit dem, för valet av utsnitt tycker jag är perfekt. De väderbitna brädorna och rostiga järnen ger extra intresse åt bilderna.

  Sedan är den sista speciell också. Naturen tar över! Just att det växer genom hålet på badkaret och sedan ligger den vissna kvisten ner och ger bilden en extra dimension.

  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. God eftermiddag Bjarne! Springer man öppen bana finns det ingen starttid att bevaka. Dessutom fanns motiven bokstavligen runt hörnet på TC. Så jag kände ingen större stress, men funderade inte så länge vid varje "fotostopp" utan det blev stundens ingivelse som avgjorde utsnitt och komposition i övrigt. Sista bilden hade säkert mått bra av kortare skärpedjup, men kunde inte åstadkomma mer än vad som bilden visar. Ha en bra vecka! /Ulf

   Radera