15 sep. 2013

Singeltorps fly en solig eftermiddag

Singeltorps fly är ett naturreservat som ligger i omedelbar närhet av Lenhovda, cirka 4 mil nordöst om Växjö. Hade fram till förra lördagen aldrig varit där, men varit medveten om att detta skulle vara ett intressant ställe.Så den vackra eftermiddagen packade vi fikaryggsäcken och begav oss iväg. Efter några avslutande slingriga kilometrar på en smal grusväg var vi framme. Området består bland annat av trädbevuxen myrmark (Gripagårdsflyet), en vacker göl (Singeltorps göl) och den mestadels öppna mossen Singelstorps fly som har givit naturreservatet dess namn. Pors, dvärgbjörk, tranbär m.m. trivs i kanterna av blötmarkerna. Det ska även finnas Jungfru Marie nycklar där, men då får man naturligtvis besöka platsen åtskilliga veckor tidigare än vad vi gjorde. I östra kanten av reservatet finns ett område som av någon outgrundlig anledning kallas Västra mark, där det finns gammal tallskog. Den får dock vänta ett tag till på vårt besök. Den som spar han har (passar en smålänning)!


Ur flyet sprungen - av stam skuggad
(klumpig travestering av titeln på Anders Geidemarks bok "Stigen ur hav - Av vingar skuggad").

Ättling till Midgårdsormen?

Singeltorps göl
 2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Det verkar drälla av intressanta naturreservat i dina trakter som jag inte hade en aning om att de finns! Gölar och myrmarker är ofta spännande ställen, och det verkar gälla den här platsen också av bilderna att döma. Det blir två favoritbilder idag.

  Den första bilden är jättefin. Jag tycker det är läckert att stubben sticker upp lite snett och har några "piggar" överst. Du har fått en fin teckning på skuggsidan som är tydlig men ändå naturlig. Pricken över i:et är de gula och röda cirklarna från riset med fina höstfärger.

  Sedan tar jag bild fem, gölen själv. Den gör sig fint i panoramaformat och det är snyggt med tre horisontella band, skogen, sjön och marken i förgrunden. Den senare har en vacker höstgul färg. Jag hade möjligen önskat lite mer färg i himlen. Trädet som står i skuggan blir ett bra avbrott i den övriga symmetrin.

  Ha en bra söndag!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Det kanske till och med är så att du hade stannat kvar i Växjö om du känt till alla fina naturreservat i området!? ;-) Men en del av dem är tillskapade under 2000-talet, så de fanns kanske inte alls när du flyttade... och förekomsten av fina naturområden kanske inte är den främsta orsaken till att flytta eller stanna kvar? Panoramaformatet gjorde susen för bild fem. Bilden är tagen utan polarisationsfilter, vilket jag ångrar. Kunde i Lightroom inte få fram mer färg än vad som visas. Ha det gott och grotta ner dig dina Norge-bilder! /Ulf

   Radera