25 juli 2013

Skymning vid Hovs hallar

Hovs hallar ligger på norra Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Alltså perfekt läge för bilder sent på kvällen under sommaren! Utrustad med picknickmat och blickande över havet väntade vi in solnedgången. Värmde upp genom att ta några ströbilder på blommor och lite annat som ögat fångade in. Men Hovs hallar är känt för sina dramatiska röd klippor så det var kvällens huvudmotiv. För övrigt spelades scenen där riddaren Antonius Block spelar schack med döden i Ingemar Bergmans "Det sjunde inseglet" in just här.

Har alltid haft svårt för att få till vettiga bilder i öppna landskap av den typen som Hovs Hallar representerar. Trivs helt enkelt bättre med små landskap, dvs. delar av det stora och/eller öppna landskapet (kan det bero på att jag är smålänning?). Jag har helt enkelt svårt att få till en bra kompositioner i storslagna vyer, speciellt att hitta en bra förgrund är knepigt. Jag såg bara en massa klippor! Vackra förvisso, men kunde inte sortera in dessa på ett tilltalande sätt inom bildramen. Jag kämpade således en del med detta och känner mig inte speciellt nöjd med bildkompositionerna, de känns spretiga eller platta. Men ljuset var tacksamt och kompenserade min frustration något... Tar tacksamt emot förbättringsförslag av vilket slag det vara må!

Följande bilder är tagna mellan kl. 20.20 och 22.35 (solen gick ned kl. 21.50) och visas i kronologisk ordning.

Vildkaprifol, Bohusläns landskapsblomma.

Nyponros

4 kommentarer:

 1. Det är svårt med hav och klippformationer. Extra svårt när landskapet ser ut som det gör vad jag ser på dina bilder. Det blir gärna ett virrvarr av klippor och linjer.
  När jag är vid havet tänker jag först på Anders mantra, förgrund, mellangrund och bakgrund och samtidigt tänker jag linjer, att hitta en linje bland klipporna som leder mig utåt till något att fästa ögat på. Jag kan tänka mig att detta inte är lätt i detta landskap.
  Dina bilder inspirerar verkligen till att besöka detta karga, vad jag förstår vilda och svårgångna område.
  Ha det gott!/Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Brita! Jag kunde ha förberett mig bättre genom att komma dit tidigare på dagen och rekat omgivningarna i god tid innan kvällsljuset sänkte sig. Nu fick jag lite bråttom med att hitta de "bästa" kompositionerna i det bästa ljuset. En lärdom av alla. Försökte tänka i linjer och för-, mellan- och bakgrund, men det ville sig inte riktigt. Tycker att jag bäst fick till de snävare utsnitten. Kanske en bok från någon namnkunnig kustfotograf kan hjälpa mig framåt!? Och naturligtvis prova, prova och prova igen! Bästa hälsningar! /Ulf

   Radera
 2. Hallå där smålänning! Hovs Hallar minsann, ett av mina favoritställen! Då borde jag väl välja en klippbild som favorit, men icke! Det blir första bilden på vildkaprifolen. Den är riktigt snygg i fint ljus och en perfekt svart bakgrund som gör att hela växten står ut fint.

  Annars håller jag med om att klipporna är ganska svårfotograferade. Jag har ju varit där ett antal gånger och det tar tid att få till de riktigt bra bilderna. Britas förslag att tänka förgrund, mellanplan och bakgrund för att få djup i bilderna är bra. Jag tycker du lyckats bäst med det i den femte bilden, som också har ett varmt fint ljus från sidan som modellerar klipporna bra. Det sista gänget bilder tror jag vunnit på att göras ljusare och i en varmare färgton. Inte för att det är mer rätt, men för att det nog blivit bättre bildmässigt! Då kommer vi in på debatten om man skall/måste efterlikna verkligheten eller om man har sin konstnärliga frihet.

  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack skåning för kommentaren! Jo, kaprifolen gör sig mot den mörkgröna bakgrunden. Har avsiktligt inte mörkat ner bakgrunden fullständigt då jag inte ville ha den helt svart, men mörkt mörkgrönt ser nog svart ut på en del skärmar eller i viss betraktningsvinkel... Min enda tanke med bildsviten var att de skulle visa hur ljuset förändras och blir mer blått när solen försvunnit under horisonten. Personligen gillar jag den blå tonen på de röda stenarna mot den orange tonen i himlen i sista bilden. Men sen var det ju detta med smaken och baken... Men ska testa en varmare ton i dessa bilder vid tillfälle! Ha en bra vecka! /Ulf

   Radera