19 juli 2013

Morgon- och kvällsljus på hemmaplan

Den andra semesterdagen ställde jag väckarklockan på 03.40 med tanken att visa att morgonljus i mitt närområde Högstorp/Hollstorp minsann också kan ge bra bilder även om det inte på promenadavstånd finns någon spektakulär natur. Det var som sagt fotopromenad i arla timmen som gällde och den uttänkta lilla rundan på knappt fem kilometer avverkades på cirka 2,5 timmar. Tidningsbilen passerade huset samtidigt som jag klev ut genom dörren. Konstaterade att det var i princip helmulet, så några bilder med genomträngande solstrålar i morgondis var inte att tänka på. Det var inte allmänt disigt heller, men jag styrde stegen mot en lite lågt liggande fuktig äng som är omgärdad av skog och hoppades att lite dis fanns där. Vilket det gjorde, med betoning på lite. Hann knäppa ett fåtal  (frihands)bilder innan diset var helt försvunnet.
Gråmulen morgon.
Det sista morgondiset.
Strosade sedan vidare. Fick syn på en traktor som stod parkerad på en åker, avbruten i sin gärning med att paketera höbalar. Men arbetet lär ha fortsatt lite senare på morgonen.

Hittade ett fint bestånd med prästkragar, men det var som sagt mulet och inget ljus som kunde hjälpa till att modellera blommorna. De låg också skymda för att kunna fånga upp eventuell morgonsol, så det var bara att memorera platsen och återkomma till kvällen.

Hoppades sedan att få syn på stenskvättan som jag sett för ett par veckor sedan. Och visst fanns denna ungfågel ungefär på samma plats som förra gången! Kunde komma ganska nära, men den hade en tydlig komfortzon. Kom jag lite för nära flög den iväg ett 10-tal meter för att åter sätta sig på stenmuren.

När jag med snabba kliv styrde hemåt såg jag några uppradade duvor som utövade sina morgonbestyr på taknocken på ett före detta grisstall.
Morgonputsning under övervakning av "högsta hönset".
Hemkommen åt jag frukost och konstaterade att solen löst upp molnen och lyste fint på en bukett blåklockor i trädgården (tur att jag lämnat denna hörna av trädgården oklippt). Så det var bara att montera på makroobjektiv och stativ samt att mer eller mindre inta magläge för att hitta bra vinklar och spännande kryp!


Framåt solnedgången återvände jag till prästkragarna och nu var det bättre ljusförhållanden, men jag borde nog ha kommit en ½-1 timme tidigare för att få fler solbelysta blommor. Men jag blev tämligen nöjd ändå med vad jag fann. Och kunde sedan inte motstå att ta en motljusbild på mjölkörten som stod ensam och fin på stenmuren.
2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Först en eloge till att ha gått upp så tidigt! Synd att du inte belönades med morgonljus.

  Det är en jämn och hög klass på bilderna och jag kan inte utse någon favorit. Det får bli en liten lista över bilder som jag fastnar lite extra för:

  2: Snyggt med björkstammarna och det kvarvarande diset. Den kalla tonen i bilden funkar bra och stämmer säkert med hur det var.

  4: Jo, jag gillar även prästkragarna i skugga, mycket säkert tack vare massverkan och att de tittar åt samma håll.

  5: Stenskvättan är fin på stenmuren och det är ett bra kort skärpedjup.

  8: Den lilla spindeln är jättefin på blåklockan.

  9: Snyggt med en blomma skarp och resten suddiga. Det blir ett fint mönster i bakgrunden.

  Sista: Motljuset är ju så fint på mjölkörten och grässtråna.

  Ha en bra kväll!
  Bjarne

  SvaraRadera
 2. Tackar för kommentarer till så många av bilderna! Efter den inledande besvikelsen över morgonljuset blev jag till slut nöjd med morgonens bildskörd. Och återbesöket till prästkragarna på kvällen avrundade dagen på ett fint sätt. /Ulf

  SvaraRadera