11 juli 2013

Blandat från Ryfors och Mullsjön

I detta sista inlägg med bilder från Mullsjökursen visar jag några bilder dels från området runt Mullsjön, dels från bruksmiljön vid Ryfors, som var ett av utflyktsmålen under kursen. Ryfors byggdes upp kring ett järnbruk. Över åren skiftade dock verksamheten kraftigt: järnbruk, skogsbruk inklusive koltillverkning, sågverk, jordbruk, elproduktion osv. I Ryfors var man pionjärer med golfbana, kägelbana, tennisbana, bio och elektrisk belysning i samtliga bostäder i området (även i arbetarnas bostäder). Bland de mest anslående i området finns Engelska villan och den engelska parken. Området ligger mycket naturskönt vid Tidan. Bland Ryforsbilderna väljer emellertid att visa några från smedjan där en smideskurs pågick och dess omgivning.


Mullsjön är den sjö kring vilket stora delar av samhället ligger. Mullsjön går att ta sig runt på cykelvägar och stigar, ca 5 km. Så på lediga stunder passade jag emellanåt på att röra mig längs sjöns kant och vid ett tillfälle gick jag runt hela sjön.
Kopplar av men är uppkopplad.


Svärdslilja 


4 kommentarer:

 1. Fina bilder från veckan i Mullsjö. Min favorit är första bilden med smedjan. Fint med oskärpan på blommorna mot tegelväggen. Pricken över i är lågan innanför fönstret/Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Brita! Alltid kul när någon väljer en bild framför någon annan och dessutom motiverar valet. Utan lågan inuti lokalen hade det inte varit något speciellt med denna bild. Ha en skön vecka! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Många mycket fina bilder. Det får bli två favoriter. Dels nummer två som är klart häftig och actionfylld. Gnistsprutet är läckert och det är fint att man ser en del av ansiktet lysas upp av det varma skenet.

  Sedan tar jag den sista. Den skarpa blomman är perfekt placerad och snyggt inramad av den blå suddigheten. Det blir en fin kontrast färgmässigt och så är humlan ytterligare en bra intressepunkt i bilden. Fint grönt sudd nere till vänster också.

  Ett "hedersomnämnande" också till nummer tre. Näckrosöarna är mycket snyggt placerade och det är fint att skogen skymtar lite i tjärnens mörka vatten.

  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bjarne! Bilden från smedjan är faktiskt den enda jag tog där, blev tillräckligt nöjd och insåg att det var svårt att hitta en bättre vinkel i den allmänna trängseln i lokalen. Men väldigt många bilder av lupiner blev det innan jag fick till den sista bilden. Hade här tur att det kom en humla som var intresserad av just detta lupinexemplar. Önskar dig allt gott! /Ulf

   Radera