9 nov. 2013

Regnig tur på Helgö

En dryg timmes vandring i höstregn, hur kul kan det vara? Helt OK om man har bra regnkläder, stövlar och är på en fin plats som Helgö! Har varit på Helgö med kameran flera gånger, senast i mars. Då hade isen fortfarande greppet över sjön och gav en hel del för mig ovanliga motiv. Denna gång regnade det som sagt och det gällde att hålla regnet borta från linsen, vilket gick bra tack vara motljusskyddet och att kameran förvarades under regnjackan mellan tagningarna. Det mest inspirerande motivet denna gång var de små klipphällarna. De är inte mycket att skryta med jämfört med klipporna i skärgården vid kuster eller i våra stora insjöar, men jag blev nöjd ändå.

Början till en koja? I så fall ingen väl vald plats.

Avskalat

Klubbsvamp

Ösdags


4 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Efter en tids frånvaro i bloggvärlden har jag vaknat till liv igen. Har en tuff period bakom och framför mig. Vi separerar och jag flyttar den 1/12. Det har varit en tumultartad månad och mycket återstår.
  Bläddrar genom din blogg och ser att du hunnit med en hel del. I denna serie tycker jag främst om bilden klubbsvamparna, som reser sig så uppkäftigt ur mossan. Jag blir nyfiken på den "påbörjade kojjan" och tanken med uppställningen. Fint att du valt svartvitt. ha en fin helg/brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Brita! Tråkigt att höra om din tuffa tid. Har noterat att du inte varit lika flitig på nätet som tidigare, men det kan ju finnas många anledningar till att det är så... detta var ju en av de absolut tuffaste anledningen som tänkas kan.
   Extra kul att du uppskattar klubbsvampen. Hade först inte tänkt ta med den alls i inlägget efter som bilden kändes lite för mycket "pang på", det enda "speciella" är den låga bildvinkeln och att jag aldrig tidigare sett klubbsvamp. Detta avgjorde att den fick komma med.
   Det är nog ingen påbörjad koja för ställningen står mitt i en grund vik. Men vad ställningen används till är för mig en gåta.
   Önskar dig allt gott! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! På hemmaplan igen ser jag, och det är inte fy skam det! Helgö är fint. Jag gillar den fösta bilden med stenarna som ligger snyggt på klipphällen. Skulle möjligen kunna tänkt mig ett lite tajtare utsnitt utan horisonten, som är ganska smal. Å andra sidan är det gula gräset välgörande som färgklick. Nästan samma färg går igen i en av stenarna. Vilken lycka!

  Sedan tar vi bild två. Kojan står fint i det regnpiskade vattnet. Den har en mycket snygg form som framträder bra i den svartvita bilden. Det korta skärpedjupet hjälper förstås till. En svartvit favorit igen! Jag är osäker på om det är för att de är svartvita som jag har valt många sådana på sistone eller om det helt enkelt har varit de bilder jag gillat bäst utifrån innehåll och komposition. Svartvitt har ju den fördelen att det renodlar och tar bort störande färger så att komposition, struktur och mönster framträder tydligare. Å andra sidan finns det bilder där färgen verkligen tillför något, eller till och med är väsentlig.

  Alla de andra bilderna har också något som tilltalar, men de hamnar på min delade tredjeplats! Trean för det döda trädet och resterna på marken, fyran har svampar med ovanlig form, femman har en bra balans mellan båt, strand och gräs och den sista har en snygg kurva i form av strandlinjen.

  Ha en bra vecka!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Kanske borde jag ha jobbat med alternativa bildvinklar i första bilden, så kanske både den lilla horisonten kunnat undvikas men att ändå gräset kunnat få plats. Färgen i motivet i bild två var i princip obefintlig, det var bara vassen och trädkronorna som gav lite färg. Den svartvita varianten blev mer behaglig och tydlig. Ha en bra vecka! /Ulf

   Radera