24 nov. 2013

Bokhultets landtunga

Trots över 30 år i Växjö och otaliga besök i Bokhultet finns det platser jag aldrig varit på. Förra söndagen prickade vi av en av dessa platser. En mycket smal landtunga (rullstensås) sträcker sig i nord-sydlig riktning en bit söder om sundet mellan norra och södra Bergundasjön. Utrustade med fikaryggsäck respektive kamera begav vi oss ut i höstsolen. Klockan hade tickat fram en bit på förmiddagen, men solen står ju inte så högt på himlen denna tid på året så ljuset modellerade motiven tämligen bra.

Bland det första vi såg var en ekorre som skuttade fram på marken med en liten fågel i munnen. När han fick syn på oss pilade han upp i närmaste tall. Bytte objektiv, men då var han försvunnen ur sikte. Medan jag spanade i tallens grenverk hörde jag något som prasslade snett bakom mig och där var han. En kort stund. Han försvann upp i nästa träd. Spanade åter efter honom och såg då en "tuss" vid sidan om stammen. Med objektivets hjälp såg jag att tussen var ekorrens huvud! Några bilder hann det blev innan han drog in huvudet i sitt bo.

En grafiskt tilltalande trädridå i motljus gick inte att motstå.

En växt som jag tidigare inte ägnat så mycket uppmärksamhet åt fanns det gott om här. Besksötans röda bär lyste "överallt". Besksötan är en potatisväxt som lianliknande klänger sig upp på någon meter och trivs uppenbarligen bra i den fuktiga och snåriga strandnära terrängen.

Ormbunkeblad tycker jag gör sig bra i motljus.Upptäckte efter ett tag att det fanns flera intressanta grupperingar av trädstammar, vilket ledde fram till ett antal bilder.Motljus i vissen vass ger spännande motiv. Detta är ett av försöken att skapa något intressant.

Upptäckte en f.d. båt som nog kräver mer är normal händighet för att kunna återskapas till det den är avsedd för. Men det är nog bättre och säkrare att använda den i uppvärmningssyfte!

En tämligen ny träsoffa stod lite inklämd bland träden vid strandkanten. Där kan man säkert njuta av en uppåtgående sol, men vi var för sent ute för det. Vi fikade i stället sittandes på marken uppe på den lilla åsen en bra bit ut på edet.

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Ett rejält omväxlande blogginlägg, vilket inte underlättar valet av favoritbild. Jo förresten, det är nog ganska klart för mig vilken det blir, men andraplatsern är värre!

  Vi tar det från början. Ekorren på första bilden är för söt. Det är kul med ett annorlunda bildformat och att du "fyllt" himlen med trädgrenar.

  Bild två hamnar också på listan. Det är en fin rad träd som gör sig bra i siluett. Lite luft till vänster visar att det är en rad som "sticker ut" från resten av skogen.

  Så tar vi bild sex. Inte den som har mest tydligt motljus, men det är den renaste kompositionen bland ormbunksbilderna, så jag tycker den får vinna i det gänget. Prickarna på bladen framträder fint, det är väl sporkapslar.

  På bild sju gillar jag att den bakre gruppen av trädstammar "omfamnas" av den tunna och tjocka stammen. Att den tunna lutar rejält blir också ett avbrott i bilden. Det blir en snygg helhet.

  Slutligen bild tio. Här är segraren! Jättefint mönster och härliga varma toner. Det är en sådan bild där jag är lite osäker på vad jag ser. Jo, jag ser att det är vass, men är det vassen direkt eller en spegling i vatten? Närmare granskning visar förstås att det inte är en spegling, men det är bra om det där första intrycket är lite ambivalent, så jag som betraktare tittar lite extra på bilden. Snygg som en tavla!

  Ha en bra helg!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go' kväll! Hade först gjort en kvadratisk version av ekorrbilden, men ändrade mig i sista stund tack vara grenverket till vänster. Kul att du uppskattar versionen! Håller med dig om att sexan är den mest tilltalande ormbunksbilden. Detta med träd och stenar har vi gemensamt, jag har relativt sett kanske en tydligare preferens för träd och du för stenar. Blev riktigt upprymd (hur man nu kan bli det för några trädstammar; dags för diagnos?) när jag såg kompositionen som blev bild 7. Provade flera olika varianter av bilder på vassen. Kom fram till att den publicerade bilden var den bästa, men kanske skulle bilden varit lite mörkare!? Ha en skön kväll! /Ulf

   Radera