5 nov. 2013

Hänförande utsikt i Hammars backar

Sista anhalten på vår utflykt till sydöstra Skåne härom helgen var Hammars backar, en bit öster om Ystad och nära Kåseberga med sina Ale stenar. Först var himlen gråmulet regnfuktig, men himlen sprack strax upp och solen lyste mesta tiden under vår vistelse. Dock lyste den ibland lite diffust bakom tunna molnslöjor. Som namnet beskriver var det backigt och dessutom väldigt öppet. En för mig svår fotoutmaning. Stranden bjöd också på intressanta motiv. Detta till trots njöt jag för fulla muggar av det lite blåsiga men vackra vädret stilla gående i backarna och längs stranden. Det blev således inte så många bilder tagna som man kunde förväntat sig med tanke på den tid vi tillbringande på platsen.


De ensamma eller glest stående träden "ropade" på att fotograferas och svartvitt tycker jag passar bra för sådana motiv, men även en strandbild serverar jag monokromt.
2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Ännu ett ställe jag inte besökt på länge. Bilderna ger inspiration till att göra något åt det. Favoritbilderna den här gången är mestadels svartvita, men det blir en färgbild också.

  Bild två tycker jag är snyggt komponerad. Det som är lite extra spännande är det som ser ut som rester av en äldre trappa till vänster om den nuvarande. Färgkombinationen med gulgrönt, beige och blått är också fin.

  Bild sju har en superelegant kurva på vägen som leder upp till trädet. Väl sett och fotat! På laptopen jag använder nu är himlen lite blek och skulle behöva lite mer kontrast, men det kan mycket väl hända att det ser bra ut på en kalibrerad skärm.

  Jag gillar bild åtta också. Det där som står hitom trädet, vad det nu är, gör att jag tittar extra på bilden. Ensamt träd med hav bakom funkar fint det också.

  Nummer nio är ett konstverk! Vilka snygga bågar i tången! Lite andra tångbiltar och struktur i sanden är andra saker att kolla på som ger en bra helhet.

  A, vi tar den sista också! Det som framföralt tilltalar mig är det linjespel som försiggår på olika nivåer i bilden. Små åsar, vägen och staketet. Det är bra att det finns lite som bryter horisonten också, träd och övergången över staketet.

  Ha en bra helg!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för de som vanligt utförliga kommentarerna!
   Tänkte först inte ta någon bild på trappan, men sedan blev det en (enda) bild i alla fall. Därför extra kul att du kommenterar den!
   Bild sju fick jag kämpa med ett tag i efterbehandlingen. Ökar jag kontrasten försvinner himlen helt (det finns nu en aningens struktur i den), minskar jag kontrasten kommer lite struktur fram, men då blir resten av bilden grådassig. Kräver nog en omgång i Photoshop för att få bättre balans mellan himmel och mark.
   I bild åtta tror jag att cementröret (eller det som är kvar av det) omgärdar trädet, men jag minns inte helt säkert.
   I bild 9 offrade jag i bildbehandlingen lite av strukturen i sanden för att få ett mer grafiskt uttryck, kul att du gillar bilden!
   Hade lite svårt att få fram en fram bild av det sista motivet. Motljuset spökade till det. Men efter en omgång i Lightroom blev jag tämligen nöjd med denna svartvita version.
   Noterar att du valde kommenterade samtliga svartvita bilder. Blir nyfiken på om det beror på att de bilderna är svartvita eller att motiven i dessa bilder tilltalar dig särskilt. Eller är det kombinationen?
   Ha en skön avslutning på helgen! /Ulf

   Radera