7 jan. 2014

Solig inledning på snöfattig skidresa

Vi tillbringande dagarna runt och över nyårshelgen i Kläppen, dvs. i Västerdalälvens omedelbara närhet och en bra bit lägre än de mer snösäkra Sälen-fjällen. Det fanns relativt gott om snö i Kläppens backar, men eftersom jag inte åker utför utan enbart på "platten" så hade Kläppen inte mycket att erbjuda. Det var endast ett 5 km långt elljusspår längs älven som de försökte hålla i anständigt skick med varierande framgång. Provade spåret (1) gång, men då hade de inte spårat det på minst två dagar och spåren var därmed i princip obefintliga eller sladdriga i snömoset. Så det blev fotografering för resten av tiden. Hade visserligen möjlighet att följa med övriga resesällskapet upp till de höglänta områdena men det passade inte riktigt med min syn på fint skidväder och/eller mitt "fotoprogram" - hade ju upptäckt övergivna bilar, se inlägget om den orange lastbilen och kommande inlägg!

Den första dagen var det dock flera minusgrader och inledningsvis en blek vintersol. Med facit i hand borde jag då åkt skidor, men ville nyttja vädret för fotografering då prognosen för resten av veckan var grått och plusgrader med regn eller lite snö. Utöver upptäckten av skrotbilarna blev det en del naturbilder i det fina vädret denna premiärdag.
Stenarna funktion är oklar, men möjligen stridsvagnshinder?

Vy mot Torgås

Dåligt med färg i den bleka vintersolen, så svartvit är ett bra alternativ!?

Blekt gult visset gräs och blekt blå is.

Ismönster

En kort stund lyste solen på stubben, hann tyvärr inte byta till makroobjektivet innan solstrålarna hade glidit förbi.

Avsaknaden av de flesta vardagliga sysslorna passade jag denna första dag på att nyttja den s.k. blå timmen, dvs. timmen efter solnedgången som inträffade ca kl. 15. Hade önskat mig en mer öppen himmel, men molnen på himlen förändrades en hel del under tiden. De följande bilderna är tagna med relativt jämna mellanrum mellan kl. 15.30 och 16.00. Visst ändras utseendet på himlen en hel del under denna tiden! Vilken himmel är "vackrast"? Varför det heter blå timmen behöver man inte fundera länge på eller hur? De orange lamporna är belysningen på elljusspåret längs Västerdalsälven vid Kläppen.


 

5 kommentarer:

  1. Hej Ulf! Fy vad trist med sådant väder på en vintersemester! Tur att du hade kameran att leka med i alla fall. Första bilden tycker jag är jättebra. Ja, det är stridsvagnshinder. Jag har sett liknande i Värmland gjorda av betong, men här har man använt natursten! Det är bra djup i bilden och ljuset faller mycket snyggt både på stenarna och på kullarna i bakgrunden. Det är en intressant himmel också.

    När det gäller ladorna faller jag mest för den svartvita bilden, trots ett fint ljus i färgbilden. Jag gillar det lite tajtare utsnittet. Björkarna till vänster, två lador och så en tydlig trädstam längst till höger. Synd på elledningarna, men det är inte mycket att göra åt så länge man vill hålla sig till "sanningen"!

    Stubbilden tillhör också favoriterna. Framförallt är det den fina frosten på stubbe och diverse växlighet och ett varmt fint sidoljus. Kort skärpedjup funkar fint här.

    Så har vi den sista serien skymningsbilder. Ja, jag vill nog säga den tredje (i den serien). Molnen är mest tydliga här och jag gillar den relativt lilla ljusa ytan i mitten av bilden. Bilden före ligger bra till också, men där har det mörka molnsjoket inte släppt granarna till höger, vilket jag tycker är en fördel med den efterföljande bilden.

    Min totalfavorit får bli den första med stridsvagnshindret! Det känns som att "allt" har fallit på plats där.

    Ha det bra!
    Bjarne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bjarne! Tack för att du bekräftar detta med stridsvagnshinder. Kan dock tycka det lite märkligt med sådan hinder på denna plats. Man blir allt lite nyfiken på hur scenariot sett ut som visar att fientliga stridsvagnar ska rycka upp längs Västerdalälven långt inne i Dalarna!?
      Tror att din version av Lightroom lätt kunnat "trolla bort" elledningarna (och andra liknande element), men det var något som jag inte ens övervägda att försöka göra. Tvekade ett tag i valet mellan färg- och svartvit-versionen, men den senare vann i längden.
      Vad gäller valet av "bästa" skymningsbild är vi helt överens!
      Hoppas du får en bra helg! /Ulf

      Radera
    2. Jag är ganska säker på att stridsvagnshindren är från andra världskriget. Anledningen till att de finns där de gör, är förmodligen att det tillkom efter tyskarnas invasion av Norge. Man var nog rädd för att de skulle gå vidare därifrån till Sverige och det är därför hindren finns i Värmland och Dalarna.
      Ha det bra!
      Bjarne

      Radera
  2. Skrev en kommentar, men den försvann. Konstigt att se allas bilder "från mitt i vintern, när känslan skriker vår. Din mest vinterlika bild är ju den vackra frostiga stubben. Funderar över stenraderna. Spännande. Finns det ingen historia som berättar?/Brita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Brita! Tråkigt att din först skrivna kommentar försvann. Jag är mycket tacksam för att du tog dig tid att skriva en ny! Jag hade gärna tillbringat längre tid vid stubben med det frostiga lingonriset, men när solstrålarna drog bort försvann charmen. Ja, hade jag inte upplevt de värmande solstrålarna hade jag nog fotat mer på detta ställe, men nu blev det en besvikelse när solen försvann.
      Vad gäller stenarna bekräftar Bjarne i sin kommentar att det är stridsvagnshinder. Har också hört det från annan person. Men jag vet inte hur gamla de är och motiven bakom.
      Ha en go' helg! /Ulf

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.