31 dec. 2013

Den långtidsparkerade orange lastbilen

Det lönar sig ibland att ur upplevelse- eller fotosynpunkt (för mig ofta samma sak!) bryta invanda eller förväntade mönster. Till exempel att, som häromdagen, välja en annan väg än den naturligaste hem från mataffären. Visserligen att antal kilometer längre väg, betydligt längre restid (hoppas det djupfrysta klarade sig) men belöningen blev över förväntan. Ja, det vill säga om man gillar övergivna platser, byggnader eller som i detta fall fordon. Att den gamla "långtidsparkerade" lastbilen dessutom är orange är sällsynt lyckat då naturen påbörjat sin återerövring av metaller, gummi m.m. genom att skicka in sin gröna mosstropp. Visserligen tillfälligt hejdade av och inklädda i frost. Men denna gröna armé driven av naturkraft går inte att stoppa. Obevekligt kommer plåtschrabraket att kläs in och slukas. Kanske uppstår det en lokal miljöförstöring till följd av läckande oljor och andra hälsovådliga ämnen. Men visst kan skrot vara vackert, speciellt som grön mossa kontrasterar eller kompletterar rostfärgsnyanserna och/eller som i det här fallet lastbilens lackfärg.
Fotnot: har skrivit dessa rader och har gjort bildbehandlingen med en bärbar dator. Ber därför om överinseende om efterbehandlingen av bilderna gjort att färger, tonomfång m.m. ser märkliga ut eller om oavsiktligt någon oskarp bild slunkit igenom.

8 kommentarer:

 1. Vilken lycka att hitta ett så fint fotomotiv! Gillar alla bilderna mycket. Fantastiska färger med den orange lacken och den gröna mossan. Hit kommer du väl igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin! Det finns fler fordon i olika skick på denna plats, så det är "risk" att jag besöker den igen. Hann inte fota alla skrotfordon utan tog mig an det mest inspirerande vraket. /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Där hittade du ett fint övergivet motiv! Lite snö skvallrar om att det inte här hemmavid, utan jag gissar på Dalarna. Den orange färgen är verkligen passande. Lastbilen lyser som eld i skogen.

  Bild 4 är en favoritbild, fast den inte visar det orange. Jag tycker ändå den är talande om förfallet, ratten som saknar centrum och inte minst mossan vid vindrutan. En lagom detaljrik bild.

  Bild 6 är kanonbra! Enkel med ändå snygg. Fint med både mossan och det avbrutna handtaget och så den orange färgen förstås. Bra att glipan ligger på en av tredjedelarna.

  Jag fastnar också för bild 8. Det stora hjulet dominerar bilden, men det är bra att det växer strån framför som avviker i form, färg och ljushet. Det syns att lastbilen stått ett tag med tanke på att hjulet sjunkit ner i marken. Jag gillar också riset nere till höger, är det lingon månne? Det är fint att det orange går igen både i fälgen och chassit.

  Bild 10 är också bra med olika former som kompletterar varandra. Speciellt de böjda slangarna gör bilden intressant och så finns det en båge bakom i form av hjulhuset.

  Ja, alla bilderna andas förfall och övergivenhet. En mycket trevlig serie!

  Ha en fortsatt bra ledighet!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Du gissar rätt, det är i Dalarna. Ville inte skriva detta tydligt när vi alla var bortresta, men mer exakt än så skriver jag inte här. Bilen har gått i någon form av tunnel-/gruvdrift enligt upplysning från ägaren som jag träffade på vid återbesök senare i veckan. Bilder på andra andra fordon kommer i framtida inlägg.
   Tacksamt nog växte lite strån framför däcken i bild 8 vilket lyfte bilden och det är lingonris i högra kanten såvitt jag kunde bedöma.
   Vad gäller bild 10 måste jag nog "rätta" dig, det är inte något hjulhus utan någon kåpa över någon del av "drivlinan". Men det är ju inte lätt att se det av bildens utsnitt!
   Önskar dig en skön avslutning på helgen och en god fortsättning på året! /Ulf

   Radera
 3. Jösses, den måste ha varit bortglömd länge. Fint val av detaljer. Färgen på plåten förhöjer och gör sig fint mot den vita snön. Färgerna känns helt okay för mig, men jag sitter ju också vid laptoppen. Tycker om att det är ordetligt oranget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Brita! Denna lastbil stod bland flera andra fordon i olika grader av förfall. Lastbilen var inte "parkerad" hos en traditionell storskalig skrotfirma, utan den stod parkerad vid tomten hos en som vintertid ägnar sig åt att försöka fixa till de mer eller mindre trasiga fordonen. Men sen blir de stående - vissa sedan mycket länge. Flera sådana uppställningar av förbrukade fordon såg vi här och var längs vägarna vid vår nyårsresa till Dalarna.
   Önskar dig en god fortsättning på det nya året! /Ulf

   Radera
 4. Coola bilder, finns sådant ute i terrängen?
  God fortsättning!
  Majsan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Lastbilen (och en del andra fordon i olika grader av förfall) stod i anslutning till en tomt längs vägen jag körde. Annars finns det kända skrotbilsställen mer eller mindre i skogen, t.ex. utanför Ryd några mil sydväst om Växjö, se tidigare inlägg på bloggen: http://ulfsfotodagar.blogspot.se/2013/05/en-vardag-pa-bilkyrkogarden-i-ryd.html

   Radera