30 jan. 2014

Isskulpturer på Hissö

En tur till Hissö i söndags blev en något kylslagen och blåsig vandring runt ön, åtminstone i början. Vi såg en del skridskoåkare på sjön, kanske lite våghalsigt eftersom isen la sig i veckan före. Men det sägs att isen var 10 cm, i alla fall i områden med lugnt vatten. Sjöräddningen var ute med en svävare, hoppas att inget hade hänt utan att de var ute och provade farkosten och vässade körteknik (har inte sett någon olycksnotis i tidningen). Svävaren förde mycket oväsen och förtog en del av naturupplevelsen, men det är skönt att de finns. Nåväl, jag hade ju kameran med mig och efter en kort promenad stötte vi på de första isskulpturerna. Och strax några till... och några till. Det blev kallt med många stopp på kort tid... Men jag la band på mig och lät kameran vila i längre perioder. Vi kunde därför traska på i ett högre tempo och hamnade snart på läsidan av ön, men där fanns det inte några isskulpturer men väl några grafiskt tilltalande fastfrusna grenar.


8 kommentarer:

 1. S¨å varma och ömsinta isbilder. Första bilden är så vansinnigt vacker och sensuell. Ser en person som böjer sin nacke och omfamnar , kanske ett barn, bakom det uppstickande bladriset. Fint att det finns kvar, annars hade inte siluetten blivit densamma.
  Vilka fantastiska gardiner och mönster isen bildar. Ettan blir min favorit, även om jag också fastnar vid den sista bilden.Ha en fin helg/brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Brita för att du lät mig såhär i efterhand se figurerna i isklumparna! Nu när du satt mina ögon på det så är jag helt överens med din tolkning som är mitt i prick. Vid fotoögonblicket såg jag inte detta utan såg "bara" mjuka isformer och det infrusna riset med sina blad. Önskar dig en bra vecka! /Ulf

   Radera
 2. Goder morgon Ulf! Ja, den här vintern har sannerligen bjudit på blåst den sista tiden, men det är bra att du gett dig ut ändå och fått bilder med dig hem! Jag går direkt på favoriten, för det är bild ett. Jag klarar inte att beskriva det lika bra som Brita, men jag tycker hennes tolkning är underbar! En otroligt bra bild helt enkelt!

  Bild två har en spännande dramatik mellan det "mjuka" gräset (som bitvis är hårt tack vare isen!) och den hårda stenen. Den frusna sjön blir en bra inramning.

  Jag faller inte riktigt för bild tre. Det är nog de mörka grenarna i två hörn som inte faller mig i smaken riktigt. Motivet i sig är intressant. Hade det gått att gå närmare?

  Bild fyra har intressanta issvärd. Den gör sig bra i kvadratiskt format, fast jag funderar på om den kunde blivit renare med ett lite tajtare utsnitt?

  Bild fem får dagens andraplats! Det är ett fint linjespel som grenarna bildar och du har tagit det i helt rätt vinkel, tycker jag. Dynamiskt och spännande. Isen som hänger under en gren ger bilden extra intresse. En mycket bra bild!

  Sista bilden gör sig mycket bra i svartvitt. Usch, nu känner jag mig negativ och klagande, men jag skulle återigen önskat mig en lite renare bild. Jag har kanske vaknat på fel sida! Hade det gått att få bara vasstrån och de torra grenarna? De tunna kvistarna tycker jag stör lite mycket.

  Ha en kanonbra helg!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go' söndagskväll Bjarne! Först vill jag säga att jag inte alls uppfattar dig som klagande, utan jag uppskattar fullt ut alla förslag till förbättringar av bilderna. Att bara hålla med i allt är inte lika intressant och ger inte så mycket i fotografisk utveckling. Så fortsätt att med kritiska ögon komma med förbättringsförslag och förklaring varför/varför inte du gillar en viss bild!

   Det hade gått att gå närmare i bild tre, men jag tyckte att jag ville ha en mörk motvikt till grenen i vänsterkanten. På sätt fick jag något som kan uppfattas som diagonal i bilden som motvikt till det vertikala ispaketet. Hade jag flyttat mig lite till vänster för att undvika den grova grenen i vänsterkanten hade en del av istapparna till synes smält in i varandra. Men i vilket fall som är de mörka grenarna för dominerande...
   Ja, ett tajtare utsnitt på fyran är ett gångbart alternativ. Slipper då t.ex. riset i vänsterkanten.
   Mitt sätt att hantera riset i sista bilden (att använda kort skärpedjup) var det mest uppenbara för mig just då. Tyckte att det blev lite spännande med det oskarpa riset. Men jag borde ha provat en renare bild också. Kunde tagit hjälp av min "assistent" som var med (hustrun) för att hålla bort riset i högerkanten och provat en något annan bildvinkel för att få bort kvisten i övre vänstra hörnet. Men tyckte då att dessa inte störde. Såhär i efterhand inser jag att det hade blivit en bättre bild utan ris!
   Ha en go' vecka! /Ulf

   Radera
 3. Läckra bilder! Det är frostigt ute på träden men mulet och dimma gjorde bilderna inte som jag ville ha dem . Hoppas på lite ljusare väder imorgon.
  M/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar isbilderna! Jag var ute och tog några bilder i går (lördag) och det var tur det. I dag är det rena smältverket i naturen. /Ulf

   Radera
 4. Jättefina bilder som alltid! Men den första bilden är nog min favorit den här gången. Som en grupp ismänniskor som tittar ner på lilleputtarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin! Det verkar som ni "kommentatorer" är ense om favoritbild. I sig en intressant iakttagelse! Gillar att du skriver en tolkning/förklaring till valet av favorit. /Ulf

   Radera