18 jan. 2014

Ett par obrukbara Borgward-bilar

Sista dagen på vistelsen i Kläppen tog jag mig tillbaka till platsen för slutparkering av obrukbara fordon, dvs. den plats som jag hittade den första dagen (se inlägget om den långtidsparkerade orange lastbilen). Efter en regnig resa till denna plats styrde jag stegen till ett par färgglada personbilar som stod i den branta slänten. Den ena bilen stod halvt under en gran. Ställde upp stativet i regnet och tog några bilder. Sedan stannade en bil på vägen strax nedanför och undrade vad jag gjorde. Jag förklarade mitt intresse för denna typ av motiv och försäkrade att jag inte jobbade på någon myndigheten. Detta lugnade honom men jag blev uppmanad att kontakta markägaren, som tillika var hans bror. Så jag traskade iväg upp mot huset och fick så småningom tag i honom och det var inga problem att fotografera bilarna.På min fråga berättade han att de aktuella bilarna hade han tagit hand om för att försöka få i kördugligt skick, men det hade han inte lyckats.

Tror jag har lyckats identifiera bilmodellen genom Wikipedia. Det lär vara Borgward Hansa 1500 (tillverkning 1949-52) som jag ägnade en bra stund åt. Inledningsvis i regn, sedan i uppehållsväder. Borgward var ett bilmärke som tillverkades i Bremen. Förutom bilmärket Borgward tillverkade man även modeller under namnen Goliath och Lloyd (kommer ni ihåg Sven Mellanders karaktär "Steve med  Lloyden"?). Borgward tillverkade även lastbilar och bussar. Borgward var under 1950-talet Tysklands fjärde största fordonstillverkare och under en period Europas största privata bilkoncern. Ett vanligt öknamn på Borgward på den tiden lär ha varit "Hon dansade en sommar", eftersom bilen var mycket rostbenägen! Men eftersom plåten var tjock, fanns det trots denna rostbenägenheten mycket plåt kvar på var dessa drygt 60-åriga bilar!Avslutningsvis en bild på taket på en i övrigt väldig demolerad folkavagnsbuss.

6 kommentarer:

 1. Åh, jag blir riktigt avundsjuk - igen! Vilka läckra motiv och så fina bilder du fått på bilarna. Fantastiska färger och så fint med den kontrasterande snön. Historiken är också väldigt intressant. Lite svår är nog den sista bilden som jag inte riktigt förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin! Ja, sista bilden är lite knepig! Jag ville göra den lite "mystisk" genom att använda ett tajt utsnitt. Det är ett fast monterat tackräcke på en gammal folkavagnsminibuss. Jag gillade upprepningen av snösträngarna och takräckets rostiga rör. Av någon anledning hade snösträngarna smält mer i högra delen. Jag uppskattade också att det satt ett öppet rostigt hänglås i någon slags förankrings-/låsningsmekanism i räckets kant.
   Ha det gott! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! I högform igen bland rost och skrotbilar! Först vill jag säga att jag tycker hela serien av bilder är underbar. Du har fångat bilarna som helhet och i olika grad av detaljer. Snyggt och inspirerande! Kul att få veta lite om Borgward också, ett bilmärke som gått mig helt förbi, och så var det Tysklands fjärde största! Steve med Lloyden kommer jag förstås ihåg.

  Första bilden är en bra översikt som "sätter scenen". Snygg diagonalkomposition och intressant med granen som börjat växa över den närmsta bilen. Skånska färger också :)

  På bild två gillar jag främst mossan som följer böjen mellan plåtdelarna. Jag är inte överens med mig själv om den dominerande grenen uppe i bilden är ett värdefullt tillskott eller störande. Vi säger tillskott!

  Så tar vi bild fyra. Det är jättefint med mossan och de härliga färgerna i det som var lacken. Jag gillar också vätan och vattnet som runnit på rutan. Skulle kanske kunna tänkt mig ett tajtare utsnitt utan bakrutan och snön som ligger på den.

  Bild sju tycker jag är mycket läcker. Härlig vidvinkelbild som säger mycket om inredningen. Även här är de våta fönstren ett stort tillskott till bilden. Det står en björkstam mellan dörren och framrutan också, mycket välplacerad!

  I bild åtta finns mycket att titta på, men lyktan är förstås det viktigaste. Kul att den är hel! Lite löv, kvistar, mossa och snö så blir det en bra helhet.

  Bild nio är otroligt välkomponerad och har en lagom mängd intressanta saker att titta på. Perfekt utsnitt och balans. Gult, rött och grönt blir spännande tillsammans och den gula romben är en bra "centralpunkt" fast den är placerad åt sidan.

  Tionde bilden är en orgie i rost och det är bra att det finns några hål som bryter ytan. Kanten på det gula har en vit "strandlinje" mot det mer rostbruna som gör övergången intressant.

  Jag gillar den annorlunda vinkeln på bild elva och utan bildtexten hade jag fått fundera en stund till på vad det är. Mystik! Att snösträngarna följer mellanrummen i takräcket är förstås naturligt, eftersom det droppar vatten från stängerna, men det blir en bra bild.

  Totalvinnaren för mig blir bild nio, även om det fanns många alternativ!

  Ha en fortsatt bra helg!
  Bjarne

  SvaraRadera
 3. Tack Bjarne för den utförliga kommentaren! Jag hade mitt eldorado på den plats. Som var upphörde regnet efter ett tag, men samtidigt ska jag tacka regnet för att det lockade fram lystern i färgerna. Jag "tvingas" dock komma med en komplettering avseende din koppling till Skånes färger: gult och rött är även Smålands färger! Jag använde stativet flitigt i denna session, men det var lite bökigt då det var (mycket) trångt och stativbenen sjönk ibland ner i snön.
  Angående ditt intressanta förslag till tajtare utsnitt i bild fyra kan du mycket väl ha rätt i att bilden hade tjänat på det. Ska fundera lite på det. Men den röda ytan till vänster om det fuktiga sidofönstret riskerar kanske att bli för dominerande. Men det går ju att beskära olika mycket och från olika håll!
  Hoppas du för en bra arbetsvecka! /Ulf

  SvaraRadera
 4. Du får fram fantastiska bilder av något jag aldrig skulle se. Visar ju vikten av intresset. Bilderna blir rakt vackra med sin krackelerade färger, sina vackra färger, blandat med snö, gamla löv och blad. Kan tänka mig att det är extra roligt med så gammal bil. Fin kollektion med både översikt och detaljbilder. Ha en bra vecka!/Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Brita! Ja, jag tycker det är roligt och utmanande att försöka få tilltalande bilder av sådant som de flesta tycker är skräp. Nu hade jag denna gång hjälp av det fuktiga vädret att få fram de vackra färgerna i den mer eller mindre slitna eller försvinnande lacken. Men det är en helt annan upplevelse att vistas i den naturen. Där njuter jag av andra skäl, som troligen stämmer väl överens med dina! Att jag sedan till skillnad från dig har svårt med att finna bra kompositioner i öppna och storslagna landskap är ett tillkortakommande som kräver betydligt mer övning än vad jag ägnat mig åt hittills. God fortsättning på veckan! /Ulf

   Radera