21 aug. 2013

Strandliljor, olivträd och lite annat

Den växt som jag främst drogs till på Zakyntos var strandliljan (Sea Daffodil). Strandliljan växer i sanden i en smal remsa mellan strand och strandskog. Den är helt klart fotogenisk. Så det blev många bilder på denna vackra blomma i olika stadier av utveckling...


Den första bilden ovan visar i bakgrunden någon lättviktig äggliknande taggig kapsel. Vet inte vad det är, men den gör sig på bild!

Olivträd fanns det gott om runt Laganas, Faktiskt det enda jag såg som odlades på markerna. Precis som jag gillar knotiga tallar och förvridna björkar gillar jag dessa knotiga träd som ger så goda frukter!


Det finns en del andra vackra växter som slår ner sina rötter i gränslandet mellan skog och strand. Ibland störs växtligheten av en skogsbrand. Växtligheten repar sig tämligen snabbt, men det blir initialt inte samma växtlighet som tidigare.
En bit från stranden och nära bebyggelse hittar man lite andra växter.2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Många vackra växtbilder! Jag håller med om att strandliljan är fin och i min smak kanske bild två vinner, även om det finns flera andra kandidater. Jag gillar det mjuka ljuset i den bilden som framhäver växtens färg.

  En annan favorit är den första olivträdsbilden. Jag gillar raden med träd som ger ett fint djup i bilden och det varma ljuset som träffar framförallt det närmaste trädet.

  Bild 11 är också spännande med resterna av branden och gruppen av grässtrån som står så fint med sin gulbruna färg.

  Bild 12 får också en eloge tack vare sin snygga enkelhet och fina former. Jag gillar särskilt korsningen mellan sprötet och den böjda stjälken.

  Ha de gött!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Hade inga tankar på några särskilda blommor när vi åkte iväg, men strandliljan var en riktigt positiv överraskning. Det blev många bilder på strandliljor under flera dagar (morgnar)...
   De hade inte varit någon storbrand i området, men tecknen på branden var utspridda över ett ganska stort område (säger lekmannen). Ha en trevlig kväll! /Ulf

   Radera