19 aug. 2013

Laganas stad och strand, Zakynthos

Vi bodde tack och lov inte i själva nöjescentrumet i Laganas, utan i utkanten där nattlivet var mycket lugnt. Längs huvudgatan finns dock ett otal nöjesställen som har öppet till gryningen för den som är intresserad av det. Vilket tydligen många engelska ungdomar är. Ett intresse som troligen delas av ungdomar av andra nationaliteter också, men de engelska var många och/eller hördes mest!

I staden finns 100-procentigt biobränsledriven taxi som alternativ till fossiltaxi.

Blev förvånad över att finna telefonautomater, inte bara en utan flera stycken utspridda över stan. Och de användes av unga människor tämligen flitigt! Dock inte just när jag fotograferade denna nära vårt hotell. Men det kanske kan förklaras med tidpunkten på dygnet...

Nästa alla byggnader på Zakynthos raserades i en jordbävning på 1950-talet. Därför finns det inte några pittoreska gränder eller torg omgärdade av vitkalkade hus med azurblå fönsterluckor och dörrar. Sådana som man kan finna på andra ställen i Grekland. Men jag hittade i alla fall ett hus i Laganas som har blå färg på fönsterluckorna, även om färgen är lite för ljus.

Några hotell var blåfärgade men inte heller de har den rätta grekiska nyansen. Framför stod fyrhjulingar parkerade, som är ett vanligt transportmedel för både turister och de få greker som bor i stan.

Förbud mot strandnära bebyggelse finns inte här. Hus, hotell och restauranger ligger bokstavligen på stranden.

I ena änden av den långa stranden finns en liten vacker hamn, i alla fall om man ser den lite från ovan.

Innan badgästerna vaknar och invaderar stränderna krattas skräp och bortglömda prylar som badskor, handdukar, badkläder, muggar m.m. upp. Här har dock personalen tagit en kort paus i arbetet respektive antar att någon kommer och hämtar badskorna senare.


Havet ligger stilla tidigt på morgonen och solstolar och trampbåtar väntar på att hyras ut. Då passar några på att springa längs stranden eller plocka snäckor innan det blir allt för varmt.
Det glöms saker även i och runt hotellens pooler.

4 kommentarer:

 1. Fin blandning av bilder. Bilderna andas, semester, värme och ett lugn. Ser att du är uppe i ottan. Grekland, ljuset, färgerna, solen stranden. Ni har haft en fin vecka! Fastnar föär stolar och bord i vattnet och den sista bilden, den färgglada badbollen. Olika linjer, färger i stor kontrast. Gör mig glad/brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Brita! Ja, vi hade en mycket lugn och varm vecka i Grekland och jag är glad att du tycker att bilderna andas just detta. Stolarna och bordet, som fanns där hela veckan, tror jag tillhör den bar som låg närmast och är således inget illgärning av någon överförfriskad person. Bilden på bollen i poolen gillar jag också på grund av färgerna. Ha en bra vecka! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Jag skulle kunna kopiera Britas kommentar rätt av. Det är precis de bilderna jag instinktivt reagerar mest på! Jag håller också med att hela samlingen bildar en bra helhetsberättelse.

  Den med stolarna och bordet är perfekt balanserad med två poler diagonalt, möblerna och landskapet i bakgrunden. Den med bollen har en perfekt diagonal från hörn till hörn och flera parallella diagonaler och så bollen som bryter av ordenligt i form och färg.

  Jag måste hitta på en egen bild att kommentera också! Det blir bilden med de blå fönsterluckorna. Verkligen Grekland (säger jag som aldrig varit där!). Men i alla fall... Det är en fin bild med andra fina detaljer också som blomkrukorna och sladden.

  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bjarne! Enig kritikerkår för denna bild med andra ord. Intressant i sig! Jag blev glad när jag hittade detta hus. Hade letat en stund efter blå fönsterluckor och/eller dörr. Finns betydligt fler sådana hus och med intensivare blå färg på andra platser i grekiska övärlden. Enligt min mening är det de "extra detaljerna" som lyfter denna bild något, inte de blå luckorna i sig. God kväll! /Ulf

   Radera