24 aug. 2013

Övergivna byggnader i och runt Laganas, Zakynthos

I detta sista inlägg från solsemesterresan till Grekland har jag samlat bilder från övergivna byggnader i olika grader av förfall. I en ort som i princip helt livnär sig på turister är det nog lätt att misslyckas. Det som kan vara en framgångssaga ena året kan kännas hopplöst ute året efter. Trender kommer och går som bekant. Men att  exempelvis satsa på en poolanläggning utan anknytning till något hotell (såvitt jag såg) ett par km från havet känns som en hopplös satsning från början.


En annan misslyckad idé är uppförandet av biljardhall. Den låg också en bra bit från havet. Biljard är ju inte en sport som har mängder av utövare och att försöka locka folk från stranden är optimistiskt i överkant. Och kvälls-/nattetid är det nog trendigare(!) aktiviteter som lockar ungdomar och "svenssonturister" (den kategori som familjen trots allt får räknas till i detta sammanhang!).  

Utanför stadskärnan finns många ruiner av vad som varit små hus, ladugårdar m.m. Följande bilderna är tagna på olika platser strax utanför Laganas. I de flesta fall nära bostäder eller hotell.


2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Många intressanta bilder på övergivna platser och ting! Bildserien om poolen var intressant. Undrar hur de tänkte? Lämna flaskor här och där verkar också vara något som återkommer.

  Så skall jag välja några favoriter ur fotografisk synvinkel. Bild fem är en enkel och snygg bild i fint ljus. Ett annorlunda format gör den också intressant. Utan växten till vänster hade den varit mycket mindre intressant.

  Bild elva är härlig med formerna i blått och rött, och så en sicksackspricka diagonalt över alltihop!

  Bild 13 är också en favorit. Det ser verkligen ut att ha varit övergivet länge med tanke på växtligheten och så den gröna graffifisken (är det väl?) är ju för kul! Varmt fint ljus också.

  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bjarne! Jag blev mycket förvånad över att någon byggt en poolanläggning på denna plats och därmed trott på idén tillsammans med finansiären. Jag tar det som ett tecken på att den grekiska m.fl. ekonomier inte hade några hämningar vad gällde mer eller mindre galna affärsidéer. Tvådimensionella bilder som nr elva måste ha intressanta mönster för att fungera och hade tur att att hitta denna. Ja, figuren i nr 13 föreställer nog en fisk. Har inte funderat tidigare på vad den föreställde utan sett den som ett dekorativt inslag på väggen. Önskar dig allt gott! /Ulf

   Radera