30 juni 2013

Midsommarfirande i Köpenhamn

Istället för sill och nypotatis i Växjö blev det för tre femtedelar av familjen fish and chips m.m. i Köpenhamn på midsommarafton. Direkttåg till den danska byn är snabbt och bekvämt. Tivoli i direkt anslutning till tågstationen och Strøget bara något kvarter bort. En sakta vandring längs gågatan förde oss så småningom till Nyhavn, denna turistmagnet (turistfälla?). Flanerandet tog emellanåt tvärstopp när de den kvinnliga delen av familjen fick en släng av shoppingsug. Då passade jag på att ställa mig i ett gathörn med kompaktkameran och knäppte några bilder som speglade stadslivet. Eftermiddagen rundades av med besök på Tivoli och jag lyckades undvika att skaffa åkpass, någon behövde ju hålla väskorna och fotografera!
Rökpaus och mobilaktivitet

Vem har företräde?

Dags för en rød pølse? 

Tradition och anpassning
Osvensk färgsättning

Rofyllt och halvfullt
Tomt och slitet

Fri som en fågel eller för evigt förbundna?
 
För evigt

Klassiska Nyhavn

Spaning pågår

Sanning eller konsekvens?


2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Många mycket bra bilder. Vilka skall jag kommentera då? Ja, jag går på magkänsla.

  Bild två innehåller många intressepunkter och man kan titta länge på den. Förutom de uppenbara, bilen, cykeln, rullstolen och de gående i sällskap, så finns det många andra detaljer att titta på. Frågan är också hur trafiksituationen löstes?

  Bild fyra innehåller spännande kontraster mellan väggen med sina färgfält och de två cyklarna av helt olika typ. Ett snyggt samspel mellan färger och former.

  Bild sex är också intressant med mannen som sitter där med sin mobil, flaska och glas. Jag undrar hur hans sinnesstämning är: Nedstämd eller lycklig? Cykeln som sticker in till höger blir en bra motvikt.

  Nummer sju är också spännande och tagen i en annorlunda vinkel. Färgskalan är dämpad och fin. Du har lagt diagonalen bara lite snett och inte från hörn till hörn. Det tycker jag funkar jättebra. Flaskan är en bra intressepunkt i ena änden och de skadade brädorna i den andra. Det blev ett mycket snyggt mönster i vattnet också.

  Åsså en liten förbättringstanke. Bild åtta tycker jag är lite tajt skuren både ovanför ringarna och under fågelns skugga. Fast där kanske fanns störande element? Hade det gått att undvika med en högre kameravinkel? Fast man har ju ont om tid när levande väsen är inblandade!

  Alla bilderna är i färg. Det jag frågar mig är om det är ett medvetet val eller om det bara blev så? Några hade säkert funkat fint i svartvitt, medan andra definitivt är bäst i färg.

  Ha det bra och hoppas det inte regnar för mycket!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bjarne! Ett särskilt tack för att du kommenterar så många bilder! Vad gäller bild 2 så löste trafikknuten upp sig på ett smidigt sätt. Cyklisten gjorde en slalommanöver och trixade sig elegant förbi de två andra. Bilisten väntade tålmodigt på att rullstolsekipaget skulle passera och så var situationen ur världen.
   I bild 8 ville jag prova "standardformatet" 1x2 och fick precis in motivet. Det är inget i originalbilden som hindrar en annan beskärning, utan det är helt mitt val. Beskärningen av överkanten är definitivt i tajtaste laget, men nederkanten tycket jag fungerar. Men även där hade lite mer luft varit bra. En högre kameravinkel hade definitivt varit lösningen (men tänkte inte då på att jag ville göra en 1x2-beskärning...). Vad gäller s/v hade jag inte en tanke på det när jag gjorde i ordning bilderna. Tror att s/v hade passat allra bäst för bild 7, men du har kanske något annat förslag?
   Varma hälsningar. /Ulf

   Radera