13 juni 2013

Mönsterträd i Ryfors

Förra torsdagen besökte jag fotofestivalen i Mullsjö, som hade många fina utställningar. Passade även på att innan utställningarna öppnade ta ett varv i naturreservatet Ryfors gammelskog. Min tanke var att först och främst hitta intressanta döda träd, men var öppen för andra naturmotiv. Hoppades en del på fåglar, men det enda sinne som stimulerades av fåglarna var hörseln. För att ni ska få ett litet intryck av skogen visar jag först några färgbilder.
Visserligen utanför reservatsgränsen, men kunde inte låta bli att ta några kort när rådjuret dök upp under tiden jag fikade...
Men min ambition var ju i första hand döda träd. Satsade mest på mönster i de döda träden. Tycker att denna typ av mönster framträder bäst i svartvitt, så det blev färglöst för hela slanten när jag valde bilder.


Mitt intryck av ovanstående bildsamling är att de inte speglar naturreservatets fotopotential på ett rättvisande sätt. Känner mig inte alls nöjd med vad jag åstadkommit. Men det är bara att bita ihop och satsa på nästa tillfälle!

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Jag väljer en favorit av färgbilderna och en av de svartvita. När det gäller färgbilderna så blir det nummer tre. Ombunksbladen är perfekta för motljus och det blir ett vackert mönster mot den mörka bakgrunden.

  Bland de svartvita väljer jag näst sista. Den dominerande sprickan är det om ögat fastnar för först och särskilt när den delar sig i övre delen av bilden. Sedan går jag vidare och upptäcker andra detaljer i bilden. Jag tycker trädstamsbilderna passar bra i svartvitt. Nu har jag ju ínte sett dem i färg, så jag kan inte jämföra.
  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
 2. Tack Bjarne för kommentaren! Vad gäller ormbunksbilden laborerade jag i efterbehandlingen lite med graden av mörkhet på bakgrunden. Ville inte ha den helt svart, då det finns lite i bakgrunden som jag vill åtminstone skulle anas. Men rent grafiskt hade en helt svart bakgrund varit mer slående. Kul att du gillar bilden med "Y-sprickan". Önskar så här i efterhand att jag skulle provat en komposition där mer funnits med ovanför delningen och istället offrat en bit av bildens nederkant. Men det är inte säkert det hade blivit bättre. (Har en bild där sprickdelningen är i bildens nederkant, men den kompositionen känns inte alls bra.)
  Hörs snart igen! /Ulf

  SvaraRadera