7 juni 2013

Ödsligt i Skårtaryds urskog

Skårtaryds naturreservat ligger drygt 2 mil nordost om Växjö, ganska nära väg 23/37. Den cirka 4 km långa vägen som tar vid när man svängt av riksvägen är en liten grusväg, den sista kilometern är väldigt smal med en ordentligt bred grässträng i mitten. Tur att detta reservat inte verkar vara så välbesökt. Nu slapp jag även denna gång "spännande" möten med andra fordon då jag var ensam på plats. Fast det är å andra sidan synd att detta naturreservat är(?) utom gemene mans vetskap. Det är definitivt värt ett besök!

Väl framme i urskogsområdet ackompanjerades jag av tämligen intensiv fågelsång inklusive gök (den enda fågel jag säkert kunde lätesidentifiera) och ett mer eller mindre konstant åskmuller. Bedömde dock att Tors framfärd på himlavalvet var tillräckligt långt borta för att inte utgöra någon fara. Efter ett tag upphörde både fågelsång och åskmuller. Istället vidtog regn. Därmed blev de sista bilderna tagna i ett mer eller mindre intensivt strilande och halvljummet regnväder.

För att kunna leva upp till epitetet urskog måste det (enligt min ovetenskapliga definition) finnas en massa fallna träd, mycket mossar och lavar och gärna stora beväxta stenbumlingar i en mer eller mindre svårframkomlig terräng. I Skårtaryd är detta definitivt fallet, eller hur? Men det finns en stig genom området, inledningsvis lite knölig, men sedan övergår den till fin skogsväg.


  

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Oj, det här verkar vara ett riktigt fint ställe. Perfekt ljus verkar det ha varit också, även om regnet kanske inte upplevdes alldeles positivt vid tillfället! Här blir det ju ursvårt (gick skämtet fram?) att välja favoritbild. Här kommer några kommentarer:
  Jag gillar ormbunkarna och grässtråna som bildar en fin fond framför den oskarpa bakgrunden i bild tre. En diagonal fick du med också!
  Fyran är också mycket fin med blommorna elegant placerade i gyllene snittet och bladen är snyggt arrangerade över bildytan.
  Åsså tar vi näst sista. Den lilla granen sitter så fint mellan stenarna. Hela gänget stenar bildar för övrigt en trevlig och balanserad bild. När jag får chansen måste ju någon stenbild premieras!
  Alla bilderna har något att bidra med, så valet av favoritbilder kunde säkert blivit helt annorlunda vid ett annat tillfälle.
  Vi hörs!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go' kväll Bjarne! Ja, det är ett urfint(!) litet område. Hade lite flyt med ljuset. Inledningsvis lite tunna moln där solen stack fram emellanåt, sedan bidrog det tämligen intensiva regnet till allt det blev fint ljus och bra färger i de två sista bilderna. Vid tagningen av ett par andra bilder droppade det bara lite grand. Hade stativ med mig och använde det då och då, men långt ifrån på alla bilder. Det är ju alltid en avvägning mellan smidighet/flexibilitet/bekvämlighet och bästa möjliga ISO-tal/skärpedjup osv. För de två sista bilderna hade jag inte alls lust att plocka med stativet i regnet...
   Ha en skön fortsättning på helgen! /Ulf

   Radera