8 dec. 2013

Ett Sturkö-besök som styrkte kropp och själ

Förra helgen hade vi förmånen att vara bjudna till släktingars fritidsställe på Sturkö, sydost om Karlskrona. Ön har ca 1500 permanentboende, många fritidshus och stolta anor från fiskerinäringens glansdagar. Det blev trevligt umgänge med mycket god mat och dryck samt tvenne stärkande långpromenader, en per dag. Den första dagen i mulet väder med tendens till att solen skulle lyckas spräcka molntäcket. Söndagen inleddes med lätt regn, men det förbyttes tämligen snart till blåsigt och soligt väder. Dvs. det bjöds på omväxlande fotoförutsättningar. I detta första av två inlägg visar jag några bilder från första dagen (helt logiskt, eller hur?), då stegen styrdes från Ryd till Hålevik, vidare till Kullavik och tillbaka till Ryd.
Olvon

Vattenfyllt stenbrott.

  
Björnbärsblad

  
  
  
Fikavyn i Kullavik.

Oanvänd vattenväg och dito körväg.

En av många obrukbara källare.

  
  
Skymningen drar sitt blålila täcke över landskapet.

4 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Här kom de väntade Sturkö-bilderna! Jag fastnade direkt för bild tre, så den blir nog totalfavorit. Det är så´n fin balans mellan trädet till vänster med sina diagonala grenar, stenarna och trädstammarna till höger. Fina färger också. Jag gillar mossgrönt!

  Egentligen är gult min riktiga favoritfärg, och den fick jag i bild fyra! Löven hänger snyggt och det är bra att grenen och dess taggar syns bra.

  Bild sju blir favorit bland strandbilderna. Det är stämningsfullt ljus i den bilden och jag gillar molnen och den lilla ljusstrimman vid horisonten. Den sistnämnda lutar lite förstås...

  Nummer tio är inte dum den heller. Jag tycker den tajta kompositionen passar bra till fonden av grå trädstammar. Åsså har du använt vårt gemensamma "trick" med en trädstam lite åt sidan! Fast i det här fallet är förstås större delen av trädet med.

  Bild elva har en fin sten! Det är också bra med flera lager växtlighet, mossa och klipphällar som ger djup åt bilden.

  Jag tänkte skymning på sista bilden innan jag läste texten, så det har du definitivt lyckats få fram! Det som gör bilden extra spännande är rörelseoskärpan i vassen. Antingen blåste det en hel del, eller så är bilden tagen med stativ gissar jag. Böjen på bryggan leder blicken in mot stolparna.

  Ha en bra söndagkväll och kommande vecka!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Trean känner jag också speciellt för! Känslan fick jag direkt när jag knäppte bilden. Och så var det detta med lutande horisont... Det är ju själva den att jag inte uppmärksammade detta. Tog bilden på frihand och då kan ju horisonten bli lite sned trots det (grova) linjemönstret i sökaren. Men att inte upptäcka den sneda horisonten i bildbehandlingen är skämmigt, speciellt som det inte är första gång. Hrm. Ja, det var stativ som gällde i den sista bilden - 8 s exponeringstid, Synd att fåglarna, som fanns en bit ut, knappt syns i den aktuella kompositionen. Men det kommer fågelbilder i nästa inlägg!
   Go' afton! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Härligt att se dina fina bilder. Det du skriver på FB om att fotografera i ickefotograferande sällskap känner jag väl igen. Men det var väl inte de här bilderna eftersom du hade stativ och lång exponering.
  Om jag ska välja någon favorit så blir det nog den oanvända vattenvägen och så den raserade källaren - de är ju i min smak, och som tredje favorit bild sju med stenarna och ön långt ute i vattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin! Jo, jag gick i ett sådant sällskap på Sturkö när dessa bilder togs. Två av bilderna är tagna med stativ, dels fikavyn, dels den sista bilden. Jag fikade snabbt och hade relativt gott om tid att hantera stativet så jag kände ingen stress då. Den sista bilden är tagen när start- och slutmålet (fritidshuset), så de gick hem och jag kunde hålla på så länge jag önskade! Övriga bilder är alltså tagna på frihand, men i vissa fall med rejält uppskruvat ISO-tal. Jag har fler "övergivetbilder" från denna tur, t.ex. övergivna kylskåp, raserade hus och utedass, men valde att inte ta med dem i detta inlägg. Ska nog se över "övergivetskörden" från de två dagarna och kanske kanske blir det ett särskilt inlägg om detta! /Ulf

   Radera