25 dec. 2013

Snöfritt men fridfullt i Fyllerydsskogen

Dan före dan före dopparedagen blev det en stilla vandring med kameran och 50 mm-objektivet från orienteringsklubbens stuga och hem. Gick inte raka spåret utan tog en extra sväng denna gråmulna dag. I det välbekanta området blev motiven som många gånger förr stenar och träd. Att man (dvs. jag) aldrig tröttnar på sådana motiv... Denna gång blev träden de mesta intressanta.

Slyridå vid det torrlagda Fällekärret.

Möte mellan larv och insekt.

6 kommentarer:

 1. Jättefina bilder! God fortsättning!
  Majsan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bilderna från ett stycke småländsk natur! Hoppas att du får en riktigt bra avslutning på detta år och ett minst lika bra nytt år! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Å Fyllerydsskogen! Kul med ett område som jag känner till. Lite för lite sten i bilderna bara... Nej, det där var på skämt! Pluspoäng för kreativiteten att bara gå ut med en fast brännvidd.

  Jag tycker du fångat trädet i bild ett på ett bra sätt. Alla krokiga grenar som går åt olika håll gör bilden spännande. Ljuset är tacksamt också. Grenarna har fått en ljus ovansida och mörk undersida, vilket gör att de framträder mycket bra.

  Jag tycker blir tre är fin och bra balanserad också. En ganska enkel bild, men du har jobbat med att få trädstammarna att stå på "rätt" ställen. Det är tacksamt för dynamiken att de dominerande träden lutar lite.

  Bild fyra har fin struktur och färger på stubben. Den lilla trädplantan till höger tycker jag dock är lite störande. Sedan funderar jag på kompositionen i stort. Det är "rätt på" och centrerat. Eftersom jag inte var på platsen, så kan jag inte avgöra om det var det bästa valet. Kanske är det så ändå? Det är välgörande med tussarna av renlav som sitter osymmetriskt och gör bilden mer spännande.

  Slyridån i bild fem gör sig faktiskt bättre än jag trodde! Hemligheten är förstås den förhållandevis ljusa bakgrunden. Det ljusgröna partiet bildar en fin både också.

  Sista bilden. Det får bli dagens favorit! Elegant diagonal och du har använt skärpedjupet på bästa sätt. Det hade kanske varit frestande med längre skärpedjup för att få hela kvisten skarp, men då hade alla strån i bakgrunden blivit alldeles för skarpa. Du har bildbehandlat perfekt och fått rätt färskala och ljushet. Sedan är försåts larven och insekten pricken över i:et!

  Ha en fortsatt bra helg och ledighet!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bjarne för kommentaren! Det som överraskade mig med den första bilden var att det blev så bra rent ljusmässigt. Tvekade ett tag på att ta med trean, men gjorde det med i princip samma motivering som du, enkelt men ändå viss dynamik/intresse. Dvs. om man uppskattar bilder på trädstammar...
   Tycker inte heller om den lilla trädplantan i fyran, och funderade skarpt på att inte ta med bilden, men tyckte att det kvadratiska formatet gjorde den tillräckligt bra. Att bilden är tagen rakt framifrån är medvetet och det fanns inte några bra andra alternativ. Borde dock ha böjt ner trädplantan så att den helt eller i vart fall delvis hade kommit ur blickfånget.
   I ärlighetens namn såg jag inte larven och insekten förrän jag kollade bilden i datorn! Koncentrerade mig helt på att kunna handhålla kameran (stativet hemma) i den dunkla skogen utan att få ISO-talet att skena iväg. Ha en skön annandagskväll! /Ulf

   Radera
 3. Du har så vacker skog där du bor. Dessutom har du ögon som ser det vackra. Många fina och trevliga bilder i den serie. Den första som du skriver om håller jag som något extra.Ljuset är fint och de torra grenarna sprider ut sig på ett bra sätt över bilden. Fin vinkel.
  Jag tycker om att se linjer och de finns ju i flera av din trädbilder.Lite roligt att du bryter av din serie med "riset" helt annorlunda än de kraftigare trädbilderna. Avslutet med ormbunken kastar mig nästan tillbaka till höst. Fantastiskt att det fortfarande finns så mycket färg i landskapet.
  Önskar Er Ett Gott Nytt År!

  /Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Brita för kommentaren! Ja, i Växjö har vi mer höst än vinter och det finns därför mycket "grönska" kvar i naturen. Mossor och lavar träder fram som allra bäst just nu.Dessutom finns det som synes en del gröna ormbunkar kvar. Annars har det inte blivit så mycket fotat i december, men vad gäller året som helhet har kameran använts oftare äm tidigare.Och jag tycker att jag utvecklats en del under året och hoppas att det är en trend som fortsätter även 2014. Räknar med att få mycket inspiration av ditt bildsdkapande! Med tillönskan om ett riktigt Gott Nytt År. /Ulf

   Radera