22 dec. 2013

Övergivna prylar funna på Sturkö

Så här i slutet på året kan jag bara konstatera att jag tagit många många bilder, men inte med någon större variation vad gäller motivtypen. Det är väldigt stor övervikt för naturbilder av olika slag. Inte oväntat med en stor övervikt för detta mitt favoritmotiv, men jag önskar att jag likt 2011 och 2012 tagit fler bilder av typen övergivet och mönster/linjer/strukturer i stadsmiljöer. Inte på bekostnad av naturbilderna, som är ett område där jag högst subjektivt tycker att jag utvecklats en del under året. Men vid turen till Sturkö i månadsskiftet november/december fastnade en och annan bild av övergivetkaraktär. Enstaka av dessa smög sig in i de två tidigare inläggen från Sturkö, men jag har skrapat ihop några ytterligare övergivetbilder som jag visar här.
En ringvält som inte använts på ett tag - troligen betydligt längre än vårsådden 2013.

"Trisseboa" har fallit omkull och huset är inte heller mycket att ha.

Förvridet
  
Den kustnära fiskeverksamheten har upphört till följd av pensionering, både av båtar och skeppare.
Kyl- eller frysskåp på fel plats.

Nedbrytning tar olika lång tid.

Onaturlig placering.

Kastad handske.

Före detta del av kylsystemet till båtmotor(?)

Tog även bild på en övergiven liten djurpark, som vi besökte med våra små barn när den var öppen någon gång under 1990-talet. Men jag ville inte snurra runt inne i området, personerna som drev djurparken tror jag bor kvar. Eller i varje fall bor det några i huset som hör till de de forna djurstallarna m.m.

4 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Värst vad mycket övergivna och kvarglömda prylar det finns på Sturkö! Jag väntade på när det temat skulle dyka upp i bloggen igen, men här kom det. Jag tycker första bilden har en bra balans och mycket att titta på. Det är inte bara en bild på en ringvält utan det finns trädet till vänster, vägen som leder blicken genom mitten av bilden och så skogen i bakkant. Jag tycker det friska gröna partiet i mitten är välgörande för bilden.

  Bild fem är också intressant. Hur har frysen hamnat där? Jag tycker att det är bra att frysen bara är en detalj i bilden, och man ser hela miljön där den finns. Det gör det lite mer tragiskt. Hur kan man förfula ett fint skärgårdslandskap på det sättet? Himlen är väl "bevarad" i bilden och har lite struktur det kala trädet till vänster är en intressant punkt i bilden också.

  Totalfavoriten blir nummer sju. Ännu en kyl eller frys ser det ut som. Jag tycker det är läckert där det står och kikar fram lite bakom en av trädstammarna. Hela bilden är också fint inramad av de dominerande träden. Jag gillar färgskalan också, lite grågrönt i trädstammarna och gulbrunt för resten.

  Handskbilden är bra komponerad också, och det är bra att det finns en rot, en kotte och lite barr på själva handsken. Det som gör att den inte blir favorit är nog den i mitt tycke lite för grälla röda färgen.

  Ha en riktigt skön jul nu (och tack för mejlet)!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Tack för kommentaren! Färger i traditionella mening är inte så lätt att hitta i naturen denna tid på året - utöver grön mossa och som i bild ett tämligen friskt gräs. Bara att tacka och ta emot när det serveras. Att förklara hur kylen/frysen i bild sju har kommit till denna plats är inte så svårt då det en liten bit bort finns en väg som farbar med traktor eller SUV. Men vad gäller bild fem finns bara stigar i området. Så jag har ingen bra förklaring. Båt som gått i kvav håller nog inte som förklaring...
   Jag dämpande ljuset i den röda handsken tämligen mycket, men kunde/borde även ha jobbat med nyans och framförallt färgmättnad, :-)
   Ha en skön fortsättning på julhelgen! /Ulf

   Radera
 2. Ja du så mycket bråte, stort som smått som finns i naturen. Funderar hur människan är funtad, som inte förstår vad de ställer till med.
  Du har använt dig av bråten till att göra dina bilder intressanta. Skräpet blir på ett konstigt sett en del av bilden.
  Ulf jag önskar Er fina helger med mycket tid att vara ute i naturen.Ha det gott/Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Brita! Du beskriver på ett väldigt bra sätt varför tillsynes två väsensskilda motivområden som natur och övergivet hänger ändå som fotoobjekt faktiskt hänger ihop! Skräpet blir ju en del av sammanhanget, samtidigt som man kan visa att skräpet inte borde vara där. Skärpning alla nedskräpare! I dag trotsade vi den dystra väderprognosen och gav oss ut på en tämligen lång men lätt vandring (11 km). Vi fick några droppar på oss, men långt ifrån vad prognosen "lovade". Ha en riktigt bra fortsättning på julhelgen! /Ulf

   Radera