27 okt. 2013

Store mosses västra randområde

I förra inlägget berättade jag lite allmänt om Bjarnes och min utflykt för ett par veckor sedan till nationalparken Store mosse. Visade i det inlägget några bilder från själva mossen och kärrdråget Blålöpet. Men vi fastnade även för motiv i de skogsområden och öppna marker som finns längs leden Blålöpet runt och vid Lövö. Som boende i det inre Småland tycker jag det är lättare att fotografera skogar, och då gärna detaljer eller begränsade utsnitt, än öppna landskap...

Vid Lövö hittade jag denna av väder och vind urgröpta stolpen. I den skål som bildats serverades en blandad löv-, lav- och barrkompott.

Någon, kanske en hackspett, har bidragit till att nävern släpper vackert från den utåt sett döda björken.

En relativt orädd hackspett tvingade fram ett objektivbyte och efter några bilder på hackspetten sittandes hamrande på torrakans sida satte den sig på dess topp. Perfekt för ett porträtt. Strax efter denna bild flög den sin kos.

När vi kom in i skogsområdet efter ha vandrat på spängerna på myren hittade jag detta bortglömda övermogna blåbär. Men visst är det vackert ändå!?

Bland en mängd raka men tunna furor fanns en förvriden variant som passerat den gröna delen av sitt liv.Varför hade just detta träd inte klarat att växa här?

En del tycker att (stor)skog är mystisk och kanske lite otäck och onödigt spännande. Men jag gillar skogen och försökte att med en bild med medveten rörelseoskärpa förmedla skogens mystik.

I randen mellan tallskog och våtmark slår björkar gärna rot. De här har lyckas växa sig tämligen kraftiga.

En riktig höjdpunkt för mig var när jag upptäckte ett område med mycket lummer och där flera hade gula årsskott (eller är det blommor?). Dessutom förgylldes motivet av mogna lingon. Allt blev en härlig palett av grönt, gult och rött.


Storvuxen tallskog hittade vi i skogsområdet nordväst om Lövö. Detta var sent på eftermiddagen och solen hade äntligen lyckats bryta igenom molntäcket. Några strålar letade sig fram och för en kort stund prickade de en tuva avlövat blåbärsris.

Det sista motivet för dagen blev de solbelysta träden på de öppna markerna vid Lövö. När jag tagit några bilder hörde jag skränade gäss(?) komma flygande vände jag kameran till vertikalläge och hoppades att de skulle passera över träden med de guldgula löven och att de skulle passera på lagom höjd så att jag skulle få med både dem och träden. Och så blev det faktiskt! (I denna bild syns fåglarna bäst, när de kom längre fram "försvann" de flesta mot molnen i bakgrunden.)

4 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Oj, så många bra bilder! Hur skall jag kunna välja favoriter bland alla dessa?

  Den första bilden, "kompotten", är mycket lyckad. Inte minst tack vare bakgrundens gula oskarpa löv.

  Du fick hackspetten mycket bra placerad i toppen av det döda trädet. Skärpan är på topp också. En mycket lyckad fågelbild.

  Bild fem på - jag höll på att säga torrakan, men det borde bli torrkröken - är mycket bra. Den krokiga stammen blir ett bra avbrott mot alla raka stammar.

  Jag gillar "skakbilden" också, nummer sex. Det är bra att det finns stammar som har annan vinkel än flertalet för intresset i bilden.

  Bild sju är underbart komponerad också. De två stammarna till vänster kröker lite grand, precis som att de vill följa storebror. Egentligen är de väl inte mindre, men de är mindre på bilden i alla fall. Kanske den bästa bilden i serien!

  Lingon och lummer... Där gillar jag bäst den där lingonen är skarpa. Det är en fin bild i kvadratiskt format också. Det är intressant med de gula sudden också.

  Sista bilden är härlig också. Vilka färger på träden i kvällsljuset! Blå himmel och lite moln och så gäss i formation. Vad mer kan man önska?!

  Ha det gott!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bjarne, trist(!?) att jag gör det besvärligt för dig! ;-)
   Sant att den första bilden skulle tappat mycket om grusvägen inte vara lövbeströdd.
   Skakbilder är inte melodi egentligen, men tyckte det var värt ett försök. Tror jag bara provade några enstaka gånger och insåg att det inte skulle bli bättre än så här. Spännande att överraska mig själv (och omvärlden) med en medvetet oskarp bild. Började fotografera med systemkamera för 40 år sedan med (halv)taskiga objektiv (Practica) vill ju (nästan) alltid ta så skarpa bilder som möjligt...
   Ha en skön vecka! /Ulf

   Radera
 2. Otroligt vackra naturbilder !!! Fotar oxå mest natur och övergivna saker, det är ju så spännande med det =)

  Dålig på att uppdatera bloggen som mest handlar om pyssel men finns lite på instagram om du vill se =) livetihusnr6

  Ha en fin dag !!!

  Karoline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karoline! Naturen står oftast för det harmoniska och meditativa medan "övergivet" är spännande och leder till en massa funderingar på hur och varför. Helt klart bra att kombinera dessa motivområden! Har kollar lite på dina instagrambilder (har inget eget konto). Du har en spännande blandning av motiv! /Ulf

   Radera