30 okt. 2013

Kaffepaus vid Forsakar

På väg till Sandhammaren i Skånes sydöstra hörn stannade vi till i Forsakar, strax utanför Degeberga på Österlen. Vi var fikasugna och hade bestämt oss under färden för att detta var en lämplig plats. Har varit där tidigare, men alltid på våren eller tidig sommar för att njuta av nyutslagen bokskog, känna doften av ramslök och kanske upptäcka en forsärla. Men nu var det höst, gråmulet och fuktig luft. Vi intog kaffet så snart vi kom in i naturreservatet och hamnade då mitt i en härlig höstfärgspalett! Tänk vad många fina "vårplatser" som man inte alls skänker en tanke på att besöka under hösten. Och tänk vilka fina naturupplevelser man då missar...
Underbar fikavy!


Det nedre fallet6 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Forsakar är underbart på hösten. Tyvärr har jag nästan glömt bort att åka dit vid den tiden! Det riktig höstkänsla i bilderna i den mest positiva meningen.

  Favoritbilden blir den första. Det är ett härligt "sug" från stenarna i förgrunden och bort längs bäcken. Du har utnyttjat vidvinkeln väl. Löven på stenarna och grenen gör förgrunden intressant. Lägg sedan till lite gula och gröna bokgrenar, så är det en fullträff.

  Nummer tre är också en härlig bild. Det är en vy som sitter som en smäck, och jag har egna varianter på den från olika årstider. Den kan man bara inte gå förbi! Jag undrar vad ni hade för dryck i fikakorgen bara - i varje fall fyran har en rejäl lutning! Är lite osäker på trean, kanske en viss tendens där med.

  Nu upptäcker jag att tvåan vinner i längden den också. Det är en fin rad med trädstammar och även här en bra kombination av gröna och gula löv.

  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Den första bilden tilltalar mig också. Den som går förbi det nedre fallet (bild 3 och 4) utan att ta en och annan bild är nog ingen naturmänniska! :-) Vad gäller lutning i bild fyra (och ev. i trean) kan jag mycket väl ha glömt att kolla vattenpasset i kameran.. Någon gök hade vi inte i kaffet och vi hörde ingen heller! ;-)
   Men det är märkligt att i fyran är den sista avsatsen/kanten helt horisontell, men visst lutar den övre delen och vattensamlingen lutar också.. Lurade jag mig själv genom att kolla på fel ställe i bilden (och glömde kolla vattenpasset?). Men de flesta trädstammar i bakgrunden verkar stå vertikalt. Och i bild tre finns många vertikala stammar... Men helt klart ser bilderna lite lustiga ut! Bildvinkeln kanske bidrar lite till att det ser lustigt ut? Hör gärna av dig med ytterligare kommentarer och reflektioner!
   Hoppas du får en fin novemberhelg! /Ulf

   Radera
  2. Hej igen Ulf! Jag skall inte klaga för mycket på lutande bilder, för det händer mig också! Jag är osäker på trean, men magkänslan säger att där finns en liten lutning. När det gäller fyran är jag ganska säker. Trädstammar är ibland ett bra riktmärke, men de kan ju luta i verkligheten. Det som inte lutar däremot är vattenytor och fallriktningar, om man inte har fart från början. Det mest uppenbara är nog vattenstrålarna, men även vattenytan under fallen. Att mellannivån upplevs som rak, kan ju beror på att stenarna där faktiskt inte ligger rakt.

   Hoppas du får en bra helg! Jag hoppas få tillbaka Internet efter Simone, annars blir det inget nytt blogginlägg från mig!

   Ha det bra!
   Bjarne

   Radera
  3. Tack Bjarne för din kommentarer! Jag lät med stor säkerhet ögat fastna på stenarna mellan fallen (bild fyra) och styrde upp kameran efter dessa. Kollade inte kamerans vattenpass trots att det hade varit en enkel sak med kameran på stativ... Tyvärr är bilden snävt komponerad så det är svårt att få till en bild med tillräckligt med luft runt det övre fallet när bilden rätas upp. Jag har även provat att räta upp trean och visst ser den då lite bättre ut. Men jag byter inte bilderna i blogginlägget utan de får ligga där till lärdom för mig och andra. Ser fram emot dina kommande kommentarer och dina blogginlägg! En riktigt skön helg önskar jag dig! /Ulf

   Radera
 2. Fantastiskt fina bilder! Vilka färger och vilken natur. Det har du verkligen fångat fint med kameran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin för kommentaren! De gula löven singlade ner så egentligen var landskapet ännu mer stämningsfullt. Glad Halloween! /Ulf

   Radera