15 okt. 2013

Kårehamn och fika med tillfälligt förhinder

Vart vi skulle åka under den andra dagen på Öland var inte planerat i förväg. Inte mer än att utflykten skulle ske till "norr om Borgholm". Efter lite funderande efter frukosten blev första anhalten Kårehamn på östra sidan. Där har en stor havsvindpark nyligen invigts och det finns en nybyggd restaurang i hamnen. Men det var alldeles för tidigt för lunch och även för tidigt för fika. Strosade runt i en nästan öde hamn och knäppte lite bilder. Det flaxade runt en flock starar men de var på för långt avstånd för att ens försöka sig på att ta en bild. Så det blev istället bilder i och runt hamnen.


Nästa anhalt blev området vid Landborgsbacken på västra sidan, söder om Äleklinta. Här skulle vi fika. Körde in på den lilla grusvägen och parkerade när vägen blev för dålig. Började gå mot havet med kamera, stativ och fikaryggan. När vi kom över kanten till sluttningen mot havet upptäckte vi något som överraskade oss - kameler! Visserligen hade vi koll på att det ligger en kamelfarm en bit norrut, men att de skulle vara just här hade vi inte en tanke på. Färisterna vi hade passerat kopplade vi till får och kor... Efter några bilder på dessa ökenskepp tog vi, efter ett snabbt övervägande, beslutet att åka därifrån då vi misstänkte att kamelerna kunde bli allt för nyfikna på vad vi skulle ta oss för.Vi förflyttade oss därför med bil ytterligare en bit söderut och fick nu parkera bilen en tämligen lång bit på havet. Efter att successivt ha lättat på klädseln under den numera molnfria himlen, som innebar att solen pressade upp temperaturen mot +18 grader, nådde vi havet under överinseende av några nyfikna kor. Fikade omgående, men det tänkta 11-kaffet hade nu blivit ett par timmar försenat... Stranden var inte särskilt spännande på denna plats, men några alggröna stenar fann jag värda(?) att fotografera.

6 kommentarer:

 1. Vad härligt det ser ut med dina fina Ölandsbilder. Där är ju så fint den här tiden på året. Häftigt med kamelerna. De ser för roliga ut, man förväntar sig kor eller får, som du skrev. Bilden på korna som möts är fin och så gillar jag bilden ovanför på stenmuren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin för de värmande orden! Jag höll på att "glömma bort" att ta bilder på stenmurarna, som är ett signum för Öland. Eftersom jag har viss dragning åt det förfallna, så det blev bilder på några halvförfallna murar. Allt gott önskar jag dig! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Hinder av olika slag verkar återkomma i bloggen, men fördelen med alla hinder är att det blir nya bra bilder! Mina favoriter den här gången är bland annat bild två. Stenarna och tången bildar fina mönster genom bågar som går genom bilden på olika sätt. Hela bildytan är intressant och man kan titta länge på den och upptäcka nya saker.

  Sedan tar vi bild sju. Trean var en kandidat, men jag fastnade till slut för sjuan. Jag gillar STENmuren som går lite diagonalt och buskarna är välplacerade för att ge en bra balans i bilden. Det är sköna färger också med det ganska gula gräset som kontrast till grönt och blått.

  De två sista bilderna har en fin grön färg på stenarna. Ljuset är dock lite för hårt för att jag skall låta dem hamna överst på pallen.

  Ha det gott!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Helt rätt, de hinder jag råkat ut för har lätt till lite spännande eller i vart fall udda bilder. Bilderna från Kårehamn är tagna i mulet och lugnt väder på förmiddagen vilket gav ett mjukt bra ljus. Sedan klarnade det upp, vilket inte var lika fotovänligt men ljuvligt att vistas i. Det gula gräset i bild sju växer på en våtmark och hade en härligt nyans som framträdde extra bra i solskenet. Ha en skön helg! /Ulf

   Radera
 3. Mina ögon fastnar vid de konstigt formade fåren. vad i friden är detta för sort? Jag tittar alltid på bilderna först, ser ju i din text att det är kameler. Ser ut som får med puckel. Alla dess stenmurar, så vackra/brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Brita! Tur att vi visste att det finns en "kamelpark" i närheten, annars hade vi nog tappat hakan och trott på förrymda djur från en cirkus (men säsongen verkar vara över för dessa kringresande spektakel). Stenmurarna skulle man kunna ägna många timmar åt att undersöka med kamerans hjälp, men denna gång blev det bara några enstaka bilder på dessa gränsmonument. /Ulf

   Radera