23 okt. 2013

Store mosses fuktiga sida

Store mosse nationalpark, ett par mil nordväst Värnamo, är södra Sveriges största myrområde. Har varit där flera gånger förut, senast i april. Förra helgen blev det en "heldag" med kompisen Bjarne Holmgren, som också lär publicera en en del bilder - håll utkik på hans blogg! Efter att vi sammanstrålat på parkeringen vid Naturum bestämde vi oss för att börja med turen Blådöpet runt. Blådöpet är ett brett kärrdråg som fungerar som avvattningsstråk i mossen. Den rundan hade varken jag eller Bjarne tagit förut och det visade sig ta sin rundliga tid att ta sig runt med kameran. Vi lyckades nå en snitthastighet på 1 km/timme inklusive en lunchpaus på denna runda. Men det var ju inte hastighetsrekord vi var ute efter - vi skulle njuta av en höstdag på myren och i de angränsande skogs- och ängsmarkerna genom att frossa i motivletande och fotomässiga upplevelser. Nu var det helmulet nästan hela dagen, solen tittade inte fram förrän i slutet på dagen men ur fotosynpunkt är det inte alltid en nackdel. När solen skingrade molntäcket hade vi kommit halvvägs på halva "Lövö runt", som vi bestämt oss för att hinna med innan hemfärden.

I detta blogginlägg har jag valt bilder från själva mossen eller med Blådöpet, dvs. "fuktiga" motiv. I ett senare inlägg blir det minimalt med text och bilder från skogspartierna och ängsmarkerna vid Lövö.

Börjar med en bild från ett utsiktstorn i gränslandet mellan skogsområde och mossen. Hoppas den kan förmedla lite av den mäktiga känsla jag kände när jag betraktade denna stora mossyta.

Hade lite svårt att få till några vettiga bilder från/på mossens yta, men grästuvorna var lockande men ack så svåra att skapa ordning i. Hade nog kunnat tillbringa längre tid bland tuvorna, men de är ju garanterat kvar till en annan gång...


Ensamma träd på mossen har jag fotograferat förut, men det hindrade mig inte att ta nya bilder på de som kämpar mot alla odds att bli stora och välmående.


När vi kom fram till Blådöpet vaknade fotoådran till liv eftersom det är ett av de mycket få vattendrag man korsar i nationalparken. Det kändes uppfriskande med vattenspeglar "mitt i" mossen!I gränsen mellan skog och den allra västligaste delen av mossen bildade de krumma träden en fin arkad som leder ut i mossen.

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Jättekul att se dina bilder från Store Mosse! Där finns både bilder som påminner om mina men också helt andra vinklar, och så är det ju naturligt att det blir. Jag kommenterar ett antal favoritbilder.

  Den första bilden ger ett mycket fint perspektiv över mossen och dess storlek. Spången ger en mycket snygg ledlinje och bryter av på ett bra sätt. Jag har själv någon variant på bilden i mina gömmor, dock utan horisont om jag minns rätt.

  I den andra bilden lyser tuvorna mycket snyggt i gult och det är en fin fond av de små tallarna i bakgrunden. Djupet i bilden är bra också.

  Jag har lite svårt att välja mellan de ensamma träden. Det första är mer spännande i formen men det andra står mer fritt och gör sig bra på bilden av den anledningen. Båda är intressanta och du har fått bra ljus på träden och teckning i himlen samtidigt.

  Bland vattenbilderna tror jag att min favorit är nummer 7. Jag gillar S-kurvan på bäcken och de vita björkstammarna i bakgrunden. Lite enar och granar här och där blir ytterligare intressepunkter. Jag lockas även av bild 6. Det är en fin vassrugge och vattendraget bildar en bra diagonal i förgrunden.

  Slutligen sista bilden. Teleperspektivet passar mycket bra till motivet och ger en intressant men ändå "ren" och sammanhållen bild.

  Totalfavorit? Varierar från stund till stund, men kanske 2 eller 7!

  Ha det gott!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Såg att du i ditt blogginlägg också kommenterade de svårfotograferade tuvorna och det är bara att understryka det. Jag vill göra fler försök, är inte nöjd med mina bilder på tuvorna. S-kurvebilden tycker jag är bättre än åttan. Själv gillar jag trädrader som bildar linjer, helst diagonaler och i den sista bilden tycker jag mig ha hittat en "tratt", synd bara att det inte fanns något intressant blickfång i "pipen", bara en tunn liten tall. Bästa hälsningar! /Ulf

   Radera