25 juni 2011

Närbilder med kompaktkamera är värt att prova!

På midsommaraftonens förmiddag gav sig de två minst sagt hästintresserade döttrarna ut på en ridtur från Hollstorp och förbi Ängarna. Jag och hustrun följde med på turen, fast vi hade cykelsadel i stället för hästsadel under de ädla delarna av kroppen. Solen sken den mesta tiden och vi njöt av de underbara och solvarma smultronen vi hittade längs vägen. Gulsparv och grönsångare spelade för oss. Då och då plockade jag fram kompaktkameran för att ta några bilder.

Jag passade på att prova närbildläget på min lilla kamera. Den har i likhet med alla (?) kompaktkameror ett närbildsläge som är lätt att glömma bort eller inte lägga märke till bland alla knappar med många funktioner. Oftast är närbildsläget märkt med en blomsymbol. Det går i detta läge komma riktigt nära blomman, fjärilen eller vad det nu är man vill dyka ner på.

Några små enkla exempel från gårdagens cykeltur (de mogna smultronen åt vi visst upp innan jag hann föreviga dem...):






Visst är det värt att prova närbildsläget på kompaktkameran? Man behöver inte en systemkamera för att få riktigt bra närbilder, så vad finns det för skäl att inte prova närbilder med den kamera du har till hands?

20 juni 2011

De vilda blommornas dag

Tills för några veckor sedan var Svenska Botaniska Föreningen helt okänd för mig. Men i samband med en löprunda vid VAIS-torpet såg jag ett anslag om att det ordnades en blomstervandring i Sandsbro den 19 juni. Så jag, hustrun och några släktingar mötte upp tillsammans med ett tjugotal andra för att "fira" De vilda blommornas dag, som är ett rikstäckande evenemang som i år ordnades för tionde gången. Under sakkunnig ledning av Måns Faxén presenterades ca 90 (!) arter under den 1,5 km långa rundan i Sandbro från parkeringsplatsen vid Glasrikets golfklubb och ner mot Toftasjön och åter till parkeringsplatsen. Vi fick utöver ökad kunskap om vilda växter även tips om bra floror, både i bokform och på webben.

Jag tycker att det är väldigt svårt att fotografera blommor och andra växter. Till en del beroende på att vinden ofta ställer till stora problem (det behövs som bekant inte mycket vind för att blomman ska falla ur fokus), men det är även svårt att skapa intressanta bilder av de oftast små växterna. Det blir ofta "bara" artporträtt, men även sådana bilder har sitt berättigande! Men under vår vandring kommer det lite regn då och då, vilket var tacksamt ur fotografisk synvinkel eftersom vattendroppar nästan alltid ger intressanta bilder.
Stinknäva

Brakved

19 juni 2011

Islandsjubileum

I fredags, den 17 juni, var det Islands nationaldag som firas till minnet av självständigheten från Danmark år 1944. I går var vi 14 personer som hade 11-månadersjubileum över vår gemensamma resa till Island. Vi åkte mellan den 8 och 18 juli 2010 Island runt, huvudsakligen längs ringvägen, väg 1. Vi åkte i tre bilar och hade förbokade boenden längs den 230 mil långa rutten, vilket fungerade utmärkt. Tack var den isländska ekonomiska krisen var det inte speciellt dyrt att vistas i landet, till skillnad från när jag och familjen var där på en fyradagarstur i maj 2007. Vi hade under resan förra året väldigt bra väder, framför allt om man jämför med hur vädret på Island rent statistiskt brukar vara... Rent fotomässigt är Island ett riktigt Eldorado för den som uppskattar naturfotografering: vulkanisk aktivitet, gejsrar, otaliga vattenfall, omfattande och varierat fågelliv m.m. Det senare är ett av de absolut starkaste minnena för min del. Jag kom utan att anstränga mig riktigt nära fågellivet, som omfattar en hel del arter som inte finns eller är mycket sällsynta i Sverige, i varje fall i de södra delarna av vårt avlånga land.

De bilder som följer är från förra årets resa och jag hoppas att de något kan förmedla något av den mäktiga känsla som det är att vistas i det isländska landskapet. Och kanske kan ni ana varför det bland den isländska befolkningen lever en stark tro på övernaturliga väsen, även om det officiellt inte pratas så mycket om detta. Men en och annan väg lär ha fått en annan sträckning än ursprungligt planerat då någon hade haft närkontakt med "småfolket" (som det kallas) och lyckats övertyga byggherren om att flytta lite på vägen för att inte bringa olyckor över trafikanterna... Ja, Island är ett riktigt Ronja-land som är värt att besöka, inte bara en gång utan många gånger! Vilket jag lär göra, två gånger räcker inte...










   

12 juni 2011

En perfekt dag!?

Gårdagen var mycket lyckad! Kosan styrdes på morgonen mot Blekinge och den orienteringstävling som arrangerades lite norr om Kristianopel i östra Blekinge. Tävlingen hade två etapper och hustrun sprang båda, medan jag siktade in mig på eftermiddagsetappen för att dessförinnan hinna med en fotoutflykt. Den inleddes i historiskt tecken eftersom Kristianaopel byggdes av den danske kungen Kristian IV som en fästningsstad i början av 1600-talet när Danmark och Sverige utkämpade flera brutala krig. Ganska mycket av fästningsmuren finns kvar och det finns många fina små hus i den idylliska byn med ett 80-tal invånare.


När jag en gick längs den östra delen av muren kom jag rakt in i en svärm med unga sommarflicksländor (tror jag det är) i det höga gräset, vilket medförde att kameran fick smattra på ett tag.


För oss som bor i sydöstra Sverige och har uppnått mogen ålder, dvs. lätt grånat och uttunnat hår, minns festplatsen Masten i Kristianopel som hade sina glansdagar på 1970-talet. Där inträffade även den största livekonsertolyckan hittills i Sverige då tre ungdomar trampades ihjäl 1981 vid en konsert med Gyllene Tider. Nu är Masten en övergiven plats, vilket fick mina fotonerver att hoppa till av glädje! Denna glädje grumlades dock något då det visades sig att det inte gick att ta sig in i området eftersom grindar var låsta med kättingar och hänglås och andra inpasseringsmöjligheter var igenspikade. Att forcera dessa hinder föll mig naturligtvis inte in. Men det gick att ta hyfsade bilder genom hål i staket, grindar m.m.




Efter denna fotoutflykt var det så dags att samla ihop sig till orientering i den fina terrängen vid Högasand. Min koncentration var inte riktigt på topp i början av loppet och i kombination med en kropp som kunde vara mer tränad, blev det lite missar/omvägar i början av loppet. Men som helhet var detta en så gott som perfekt dag eftersom jag fick tillfälle att fotografera inom områden som intresserar mig mest (natur, övergivna platser och intressanta byggnader) och dessutom motionera i härlig terräng utan en massa sly, pinnar och annan bråte!

11 juni 2011

Alla borde unna sig delta i fotosafari!

I tisdags var jag inom ramen för Mullsjö Photo Festival med på en fotosafari under ledning av Stina Deurell/N (ja, jag tog ledigt från jobbet). Vi var bara tre deltagare så vi fick var och en mycket feedback på de bilder vi tog och vi fick även tips och råd kring teknik och arbetsflöden i lagom portioner under den tre timmar långa safarin i skogen runt Ryfors strax utanför Mullsjö. Vi provade tvådimensionella och tredimensionella bilder, makrobilder och bilder med större utsnitt, bilder med ljusa och mörka fält osv.

Vår första uppgift var att fotografera en utvald högstubbe, vilket naturligtvis gav fyra olika sorts bilder, mitt bästa försök visas nedan!


Sedan pratade vi om linjer i bilderna och det resulterade i ett många kommentarer. En av de bilder jag tog borde tydligen inte ha haft korsningen mellan trädstammarna precis i den övre vänstra bildkanten, se nedan. Detta hade jag inte uppmärksammat alls när jag tryckte på avtryckaren...

Därefter skulle vi avbilda storskogen och åter tänka på linjer och strukturer. Jag upplevde att jag lyckades ganska väl, fick hyfsad djupkänsla i bilden och en fin triangel på marken, men borde inte ha haft den lilla granen framför det döda trädet... det gäller att hålla ordning på detaljerna!

Vi avslutade med närbilder av blommor och diskussioner kring ljusa och mörka fält. Ofta kan det vara bra att lägga ljusa fält i nedre delen av bilden för att skapa spänning/dynamik eftersom vi är vana att det ljusa är överst (t.ex. himmeln). Jag försökte tillämpa det på en skogsstjärna, vilket jag blev nöjd med!


En sak som verkligen kom fram under safarin var att man ska nyttja möjligheten att "skruva upp" ISO-talet för att få den önskade kombinationen av bländare och slutartid. På den gamla filmtiden kunde man förvisso byta fílm till en med högre känslighet när ljusförhållandena så krävde, men färgbilderna blev riktigt dåliga vid ISO-tal på 400 och däröver. Svartvita filmer klarade lite mer, man pressade till exempel Kodaks Tri-X film från ISO 400 till ISO 800, men bilderna blev korniga (brusiga i den digitala världen). Min fem år gamla systemkamera klarar utan några uppenbara problem ISO 800, medan nyare systemkameror klarar upp till ISO 12 800 med riktigt bra kvalitet! Vem vill återvända till "analog" film när man väl har gått över till den digitala världen? Och då har jag inte berört den digitala bildens exponeringstolerans, vilket får bli ett tema för kommande inlägg!

Avslutningsvis är min uppmaning till dig som vill utvecklas som fotograf, oavsett nuvarande nivå och ambition, är att gå en fotokurs och/eller delta i en fotosafari under kunnig ledning! Det kommer garanterat att utveckla dig, ge flera aha-upplevelser och bättre bilder - till glädje för både dig och din omgivning!

6 juni 2011

En het dag och myggrik kväll

Under en stor del av den väldigt varma söndagen var den myndiga delen av familjen, dvs. tre femtedelar, funktionärer på den deltävling i Salomon Trail Tour som ordnades i Fylleryds- och Fagrabäcksskogen i Växjö. Det fanns två banor, 5 km och 10 km, med flera tuffa stigningar. En utmaning som heter duga i värmen! Utöver att vara levande vägvisare hann jag ta några bilder, bland annat på upplösningen i 10 km-loppet, där den trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd var några steg före Jocke Svensson från Ingelstad.

Efter lite kvällsmat gav jag mig iväg i Högstorpsskogen för att ta några makrobilder på några slags parasiter på boklövsblad, vilka jag såg i går men hade då inte rätt utrustning med mig. Nu hade jag tagit med rätt kamerautrustning, men hade inte räknat med att myggen och knotten var så envisa och ilska. Det kanske inte var så smart att gå barbent, i kortärmad tröja och utan myggmedel... men det var ju så varmt... Jag härdade ut cirka en kvart på fotoplatsen, sedan var jag besegrad av dessa flygande odjur.



I morgon bär det av till fotofestivalen i Mullsjö för en eftermiddags fotosafari med makrofotografering, deltagande i en föreläsning och besök på fotoutställningar. Förhoppningsvis kommer jag tillbaka med nya lärdomar och insikter!

Speglingar och tillfälligheter

Efter en lördag full av städning, trädgårdsarbete, garagepyssel osv. var det dags att framåt kvällen skjutsa ungdomar till Bergundastallet. Efter att ha släppt av dem körde jag och hustrun till Bokhultet. Jag hade laddat upp med kameran och hustrun var laddad för en löprunda. När jag klev ur bilen kände jag mig mest trött efter dagens slit, men efter några 10-tal meters promenad mot sundet med kameran på magen, med längsta objektivet (100-400 mm) monterat och laddad ryggsäck återvände livsandarna! Bland det första jag får syn på är en pojke och hans pappa som fiskar. Det vill säga sonen verkade inte speciellt intresserad av fiskefänge utan satt och funderade på något, förmodligen något helt annat än fiske...

Noterade sedan att södra Bergundasjön i princip var spegelblank, vilket är ovanligt vid den tiden på dygnet. Började då leta efter motiv som speglade sig i vattenytan. Det är något som verkligen var kul, speciellt som det fanns lite vita moln på himlen! Kan förresten tipsa om en fotobok med just titeln Speglingar av fotografen Jan Töve, som utöver att ha tagit riktigt fina bilder även har skrivit fantastiska texter. Den "speglingsbild" som jag blev mest nöjd med visade sig faktiskt vara snarlik den som Jan Töve använde som omslagsbild på den nämnda boken.


Väl tillbaka till sundet igen hör jag och hustrun, som avslutat sin löprunda, fåglar i en vassrugg. Vi ser dem skymta förbi i bland, men små fåglar sitter ju inte gärna stilla och vassen var tät. Efter ett tag började jag tröttna på att vänta på fågeln och började i stället förbereda mig på andra motiv. Skulle just montera på ett polarisationsfilter, när jag uppmärksammar något som fladdrar till i ögonvrån. När jag tittar upp ser jag en rörsångare som sitter perfekt på ett vasstrå och plockar "tussar" från ett vissnat vassblad. Tänka sig, detta pågår så länge (dvs. ett tiotal sekunder) att jag hinner knäppa några bilder. Denna typ av tillfälligheter är tyvärr sällsynta, men när de uppstår blir man ju alldeles varm inombords!

3 juni 2011

Cykelutflykt

I går var det Kristi Himmelsfärdsdag. Dags för cykelutflykt med goda vänner, packad fikakorg med fikabröd, kaffe och annan vuxendricka samt G12:an. Turen gick från Högstorp via Hollstorp, Hemmesjö, Billa, Bramstorp, banvallen till Svanaholm (snart kommer linneorna!), gamla Tingsrydsvägen, över Öster och hem igen, totalt knappt 25 km för de fyra vuxna och de två tolvåringarna. Tyvärr hade det vackra vädret förbytts till mulet och stundtals ganska blåsigt väder men det var en mycket behaglig cykeltemperatur. Utöver kor, hästar och två blå aror (i en stor utomhusbur) såg en i sällskapet en räv. Vi njöt verkligen av det grönskande landskapet, de vackra lupinerna i vägrenen, vätskepaus och fikapaus!

För att få kort skärpedjup, som är lätt att åstadkomma med en systemkamera genom att enbart använda en stor bländare, var jag tvungen att använda stor bländare och maximal zoom på G12:an för att uppnå samma effekt.