25 juli 2011

Stimulerande fotografering i djurparken Nordens Ark

Att fotografera i djurparker bjuder på många svårigheter: mycket folk (åtminstone under sommaren), stängsel, staket, smutsiga fönster/glasskivor, trötta/sovande djur m.m. I delar av djurparkerna är det dessutom mycket träd = lika med djup skugga/mörker. Andra delar av djurparken ligger mer öppet i gassande sol. MEN samtidigt är det mycket stimulerande att på ett relativt enkelt sätt komma nära vilda djur, särskilt om man har ett telezoom på minst 70-200 mm. En normalzoom (t.ex. 18-55 mm) har klara begränsningar i dessa sammanhang. Eftersom djurparker normalt är öppna på dagtid är djuren inte speciellt aktiva, men vid matning blir det liv och rörelse. Dock på bekostnad av att "alla" människor samlas där och i princip omöjliggör vettiga bilder. Helst vill man ju att det inte tydligt ska synas att man är i en djurpark och fotograferar... Tricket är att att hålla kameran så nära glasrutor, stängsel m.m. som möjligt så att eventuella smutsfläckar på glas och rutmönster i stängsel inte syns. Samt att undvika bakgrunder som avslöjar var man är. Jag tycker dock att man ska vara ärlig och tydligt skriva att bilderna är tagna i fångeskap (djurpark, hägn m.m.) och inte i det vilda.

I förra veckan besökte jag och familjen tillsammans med goda vänner Nordens Ark nära Lysekil. Det är en djurpark som specialiserat sig på att rädda och bevara utrotningshotade djur. Vi har varit där en gång tidigare. Här följer några smakprov från det senaste besöket.

Först en slaguggla som väntade på dagens måltid bestående av möss:

 En mindre panda slappade uppe i lönnen.

En amurleopard gäspade eller var den arg på någon?

 En nyfiken utter i väntan på dagens meny.

Den nyfikna men välkamouflerade snöleopardungen kikade fram bakom stenen.

En manvarg spatserade graciöst på gräsytan.

1 kommentar:

  1. Riktigt fina bilder, och väldigt roligt skrivet om vedermödorna med att fotografera i en djurpark !! Uttern kunde definitivt ha varit fotograferad i det vilda (övriga djur har ju ganska svensk natur omkring sig).

    SvaraRadera