27 apr. 2014

Vitsippor och vanliga fåglar vid Växjösjön

Tidig påskdagsmorgon cyklade jag ner till Växjösjön. Det var en strålande morgon och jag var inte först på plats. Där dök det upp hundar med en husse eller matte i släptåg, någon promenerade och så dök det upp de som hade mer bråttom runt den nästan spegelblanka lilla sjön. Tog bilderna i den södra delen av sjön. Där är det lugnare än den norra delen som tangerar stadens centrum. Dessutom finns det vitsippor i massor i södra delen.I och runt Växjösjön finns det en hel del fåglar. De allra flesta högst vanliga fåglar som nästan alla kan namnet på. En stor fördel med att fotografera fåglar vid Växjösjön är att de flesta är vana vid att det rör sig många människor runt sjön, vilket gör att de helt plötsligt sätter sig nära en eller kommer simmande i närheten. Men skäggdoppingarna håller sig på behörigt avstånd!
2 kommentarer:

 1. God morgon! Återigen bilder från en bekant plats. Kul! Jag minns de fina vitsipporna från den tid jag bodde på Teleborg och cyklade till jobbet. Första bilden väcker dessa minnen på ett fint sätt och diket blir en snygg diagonal i bilden med fina speglingar av träd och himmel.

  Det är fint med motljuset i närbilderna på vitsippan, men jag har svårt att säga om jag tycker bild två eller tre är bäst. Tvåan tror jag. Den är lite renare totalt sett. Du har inte använt största bländaröppning vilket syns på de lätt kantiga reflexerna.

  Bilden på talgoxen är jättefin! Vackert morgonljus och bra belyst. Det är lagom mycket grenverk och jag gillar löven som precis håller på att slå ut.

  Sädesärlan är också fin. En ren bild. Om jag skall vara pettimeter för ett ögonblick, så är det grenen som tangerar stjärten. Ja, nu är vi där igen... Bilden är bra totalt sett i alla fall!

  Bild sex måste vara en korsning mellan skrattmås och gräsand - skrattand!? Fina färger och änderna speglar sig fint i det lugna vattnet.

  Så doppningen till slut. Jag tycker det är en mycket bra bild fotografiskt sett. Du har vågat frångå gyllene snittet och placera fågeln nära hörnet. Trädstammarna som speglar sig i det nu lite krusiga vattnet är underbara. Du har tagit med precis lagom mycket. Vinnarbilden i det här inlägget enligt mig! I tät konkurrens med talgoxen, d.v.s. den fågel som jag som barn trodde hette talljoxen - en som joxar i tallarna...

  Ha en bra 1:a maj-helg!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. God kväll Bjarne! Det måste ha varit lätt att cykla till jobbet på våren om du tog vägen genom vitsippsmarkerna vid Växjösjön och/eller Bokhultet. Så fin väg har inte jag. Mörners väg är inte upplyftande på det viset...
   Nej, jag använder sällan största bländaröppning vid fotografering av blommor. Tycker att det oftast blir väl kort och därmed svårhanterligt skärpedjup. Använde bländare 3,5 på bild två. Men nackdelen med att blända ner lite är att ljusreflexerna blir lite kantiga - vilket du helt riktigt noterar.
   Fyndigt med "skrattand" - om jag kommit på det själv hade det blivit en given bildtitel.
   Sista bilden hade varit riktigt ointressant utan trädstammarna som speglas i vattnet. Kul att du gillar bilden, där jag tänjer lite på kompositionsreglerna!
   Har en skön helg! /Ulf

   Radera