15 apr. 2014

Äntligen ett vattendrag med fotopotential!

Jag har länge saknat en forsande å på bekvämt avstånd av bostaden. Men nu är den funnen! Cirka en mil öster om Växjö rinner Kårestadsån och den har potential till många bilder. Dessutom finns det minst sagt intressant vildmarksnatur runt omkring: stora och små stenblock, raviner och branter, högrest skog, lite myrmark m.m. Tämligen mäktig natur, i varje fall jämfört vad jag är van vid runt Växjö. Hade för några veckor sedan identifierat området genom den fantastiskt användbara boken Gröna Växjö. Din guide i skog och mark och besökte en liten del av området en kort stund i söndags. Vi hade med oss nytryckta orienteringskartor eftersom det på Annandag Påsk genomförs en orienteringstävling i området med Växjö OK som arrangör. Tog några bilder under den allt för korta stunden i det högklassiga området. Vädret var typiskt för månaden, dvs. ömsom sol, ömsom lätt regn. Detta innebar att ljuset stundtals var väldigt hårt och därmed besvärligt. Bilderna gör inte på något sätt platsen rättvisa utan är mer att betrakta som "minneskort". Jag kommer definitivt att återvända många gånger till området eftersom det finns väldigt många bilder som väntar på att göras...
2 kommentarer:

 1. Tjenix Ulf! Det här känner jag igen, här har jag varit! Jag håller med om att det är en härlig plats, som jag nästan glömt bort sedan jag bodde i Åryd.

  Bild ett lider lite av "fel ljus", men annars är den intressant med roten, stammen och det brutna trädet.

  Tvåan gör sig bra i kvadratiskt format och har underbara stenblock i bilden! Harmoniskt komponerad med trädstammar på väl valda platser. En skön bild.

  Nummer tre har ett bra ljus och jag gillar stockarna som ligger i kors och den lilla tallen. Jag är mer osäker på vad jag tror är ett stormfällt jakttorn. På något sätt känner jag att antingen mer eller mindre borde varit med, men det är svårt att säga när jag inte varit på platsen.

  I fjärde bilden har du fått bra sudd i vattnet och en snygg diagonalkomposition. Vattnet är väldigt blått, men det var väl blå himmel ovanför som skapat den tonen. Jag gillar stenarna i förgrunden, tallen och bron.

  Bild fem har potential i motivet, men behöver ett mjukare ljus. Nu blev det tyvärr för mycket kontraster!

  Bild sex funkar bättre i det hårda ljuset. Där är inte skuggpartierna så dominerande. De kantiga stenarna ger en intressant förgrund och bra djup i bilden. Bakgrunden och fördämningen är också intressant.

  I sista bilden är ljuset riktigt bra. Vattnet och stenraden ger en fin diagonal och i bakgrunden finns två tydliga objekt, huset och fördämningen. Totalt tre intressepunkter, även om den närmsta är lite "utdragen". Funkar fint!

  Så kommer vi till favoriten. Det står mellan två och fyra för mig. Hmm... Går jag på ren magkänsla så blir det nog tvåan ändå. Kanske lite synd att inte ta någon av vattenbilderna, men det kanske jag gör nästa gång du visar bilder härifrån!

  Njut av sol, värme och ledighet i Påsk!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Bjarne! Tänkte väl att du hade varit där...
   Jo, bild tre visar en del av ett fallet jakttorn. Valde medvetet en bild med tajt utsnitt, jag har bilder med hela jakttornet, men de tilltalade inte mig. Ville att den orange laven skulle vara ett tydligt element i bilden och att det som syntes av jakttornet skulle väcka nyfikenhet. Men smaken är som baken! Vilket naturligtvis leder till inspirerande diskussioner! :-)
   Bild 4 får färg från himlen, men jag hjälpte till lite med lyster-reglaget i LR. Kanske tog jag i lite för mycket...
   Det som gjorde att jag trots allt tog med femman var de guldfärgade stenarna i nedre vänstra hörnet. Utan dem så hade bilden till följd av de stora kontrasterna inte kommit med i kollektionen. Kanske kunde bilden räddats av att beskära bort den övre tredjedelen och på det sättet få bort den alltför ljusa överdelen!? Nej, det blir nog inte bra. Borde i så fall ha provat en annan bildvinkel...
   I den sista bilden tänkte jag inte så mycket på fördämningen utan hade mer ögonen på den torra stenytan i det nedre högra hörnet. Tyckte att den bildade en diagonal motpunkt till husgrunden. Och att bilden därmed fick två diagonaler. Inte helt uppenbart, men det var min huvudtanke med detta motiv!
   Jag blir lite överraskad av ditt val av favoritbild, men visst är stenblocken fina!
   Ha en fin vecka! /Ulf

   Radera