2 maj 2014

Bryggerihästarnas stall m.m. på Kristineberg

För drygt 1,5 månad sedan tog jag en hel del stadsbilder en relativt tidig morgon. En del av bilderna har jag visat i tidigare blogginlägg, men några bilder har jag sparat. Bland annat i brist på kunskap och information om vad de gamla byggnaderna en gång varit. Men förra lördagen (26 april) hade Smålandsposten en lång artikel om Arvid Köppel och det bryggeri han försökte driva på Kristineberg i Växjö. Därmed stängdes min kunskapslucka! Visst kände jag till att det funnits bryggeri i Växjö, precis som i många andra städer, men jag trodde att det bara var ett enda och att det låg nere i centrum. Detta är både rätt och fel. Det fanns ett bryggeri i centrala Växjö och, ett tag, samtidigt även ett på Kristineberg. Det senare hade det besvärligt och köptes så småningom upp av det andra, Wexiö bayerska, som tog över lokalerna på Kristineberg. Så småningom  köptes det då enda Växjö-bryggeriet upp av Stockholms bryggerier, som köptes upp av Pripps, som la ner verksamheten i Växjö 1970.

Den byggnad som intresserade mig mest på min fotoutflykt var den som visade sig ha varit stallet för bryggerihästarna. Har tyvärr ingen bild som visar hela byggnaden, tog bara bilder med relativt snäva utsnitt.


Den ståtliga direktörsvillan där det ska ha funnits Växjös första och andra tennisbana.

Den ena av de två bryggeribyggnaderna, den andra är riven. I byggnaden huserar i dag Kulturskolan.

2 kommentarer:

 1. Goder afton! Intressant - det här var en ny sida av Växjö som jag inte allt känner till. Jag får till och med erkänna att jag inte vet var Kristineberg ligger. Jag tycker i alla fall att du gjort rätt som koncentrerat dig på detaljbilder. Det är de som är mest intressanta tycker jag, även om de sista säger en del om platsen som sådan. Jag tycker också att du ofta valt bilder med något intressant som inte sitter i mitten, och det är förstås medvetet!

  I den första är det förstås isolatorerna till telefonledningen och så lite av taket. Jag gillar också färgkombinationen, gult och grönt, samt att färgen runnit lite. Skylten "farligt" är kul!

  Busken är klart välgörande i bild två. Utan den hade bilden varit lite för enkel.

  Bild tre har ett intressant linjespel och det är bra att allt är "snett" fotat. Grejen som sticker ut, som väl är en lyftanordning, är lite lagom kaxig! Välbalanserat och en mycket fin himmel förhöjer totalintrycket ytterligare.

  Bild fyra kanske inte hamnar så högt på favoritlistan, men det finns en del spännande detaljer där också. Jag tror det är den mörka högersidan som gör att den inte faller mig helt i smaken.

  Bild fem har ett intressant triangelspel mellan två fågelholkar och lampan. Lagom obalanserat så att det blir spännande! Grenspeglingarna i fönstret är verkligen toppen också.

  Nummer sex är också elegant komponerad och beskuren. Du har tagit med precis lagom mycket av dörren (?) och takkupan (?). Det är ett spännande långsmalt format. Lampan och sladden som går till den bryter mönstret på ett effektiv sätt. Snyggt!

  Favoriten? Sex följt av tre, tycker jag!

  Ha en toppenvecka fast det är dags att jobba fem dagar igen!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. God afton, Bjarne!
   I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte heller varit bekant med namnet/området Kristineberg särskilt länge. I alla fall inte exakt var det ligger. Den näst sista bilden har en ledtråd - det gamla vattentornet. Kristineberg ligger lite norr om korsningen Kungsgatan-Norra Esplanaden, på vänster sida innan du kommer fram till vattentornet som ligger på högra sidan.
   Upptäckte du fågeln i den övre holken?
   Du kan räta ut dina frågetecken kring motivelementen i bild 6, du har gjort helt rätt antaganden!
   Blir lite förvånad över ditt val av andrahandsfavorit. Trodde den var lite för enkel att läsa.
   Ha en bra fortsättning på veckan! /Ulf

   Radera