6 apr. 2014

Vårmotiv i Skåne

Har haft lite svårt med inspiration och motivation till blogginlägg ett tag, men en helgtur till vårvärme, fågelsång och orientering i södra Skåne förra helgen gav en nödvändig fotomässig puff framåt. Första dagens eftermiddag, dvs. efter orientering och energiintag, ägnades åt Häckeberga naturreservat. Blev inte så mycket bilder tagna utöver sådana som bäst platsar i familjealbumet. Söndagsförmiddagen styrde vi kursen till Skrylle, Lunds stora friluftsområde. Vi kom ganska tidigt, men det var redan gott om bilar på den stora parkeringen. Och mer skulle det bli. När vi åkte därifrån efter några få timmar var parkeringen överfull. Inte undra på det. Solen och värmen lockade ut massor av barnfamiljer till grillning, motionärer till det omfattande spårområdet, äldre personer med fikakorg. Vi platsade inte in i någon av dessa kategorier, utan vi var där av rent naturintresse och strosade runt i två av naturreservaten. Allt emellanåt fick resten av familjen tålmodigt vänta när jag la mig raklång på backen. Tror nog att de också vände bort blicken. Kanske inte riktigt ville kännas vid att de kände den där kufen som låg där på magen. Men det har sina sidor att lägga sig raklång i gräset. Visserligen torrt men fästingarna, detta gissel, var tydligen alerta. Hittade en på min hand, men den blev inte långlivad.

Del av Bergqvistska stenbrottet i Skrylle.

En liten göl i Måryds naturreservat. Inte mycket till bild men är för mig är den ett minne av att området genljöds av grodornas/paddornas kärlekskranka läten. Det fanns ansamlingar grodägg här och var i gölen (dock inte synliga på denna bild).

Vy på väg upp till en liten topp i där vi njöt av kaffe med nyköpta bakverk (Måryds naturreservat).
Tussilago med besök.
Hittade några intressant knoppar, som jag tror är fläder.
"Paralleller". Försökte få lagom kort skärpedjup så att den bortre grenen med knoppar skulle framträda lite grand och att grenarna i bakgrunden skulle anas.

"Knoppisar". Försökte även här att få en inte alltför diffus bakgrund. Jag ville att stammarna och de större grenarna i bakgrunden skulle synas men inte störa. Kanske blev de lite för synliga?

"Mot ljuset". Den knopp som är vänd mot solen lyfter sina "armar" som hyllning till våren och värmen. Den knoppen har växt sig betydligt större än den som hamnat på skuggsidan. Symbolik för orättvisor i samhället och livet i stort?
"Jämlika knoppisar". Här får knopparna samma ljusmängd och är lika stora. Har försökt skapa lite extra intresse i  bilden, dels  genom en diagonal mellan dem (svårt, nådde inte ända fram), dels med den ena knoppen i skärpa och den andra i oskärpa (gick bättre).
Vad är en vårutflykt utan bilder på vitsippor? Inte mycket. Det var för tidigt för att hitta stora vitsippshav, men en och annan hobbe fanns det. Hittade en vitsippsknopp bland fullt utslagna sippor och försökte göra något av detta.
Knoppis som med öppna "armar" vänder sig mot sina artfränder.
Samma knopp som i bilden ovan men annan bildvinkel. Försökte piffa till bilden med diagonaler av utslagna vitsippor, dels i knoppens riktning, dels vinkelrät mot knoppens lutning upp mot höger hörn.

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Kul att se dina bilder igen! Det måste kanske till ett Skånebesök för att locka fram inspirationen igen (förlåt - kunde inte låta bli!). Bra att du fick bort fästingen snabbt i alla fall.

  Det är fina speglingar i bild två och det är en bra balans mellan de gröna flytande öarna och den vissna vassen. Färgerna kompletterar varandra fint. Bra att den blå himlen syns bara i vattnet.

  Bild tre är en vacker landskapsbild. Det kuperade lanskapet gör sitt och att man ser land även i fjärran. Två diagonala linjer bildar en kil åt höger. Skuggan i förgrunden ger intresse åt den annars tomma ytan. Lägg till lite buskar och en fin vit skånegård, så är bilden fulländad!

  Tussilagona i bild fyra är härlig och du har fått med en liten insekt också. Talet tre är passande och det blev en fin triangelkomposition.

  Bild sju har ett vackert motljus som lyser genom bladen. Lite synd att den oskarpa grenen syns så pass mycket till vänster. Hade kanske en liten förflyttning åt vänster åtgärdat det?

  Bild åtta har också ett fint motljus och en ren och fri bakgrund. Fin skärpa på den vänstra knoppen!

  Kreativt att ha knoppen i skärpa och vitsipporna oskarpa i bild nio. Jag gillar nian bättre än tian eftersom vitsippsblommorna fyller bildytan mer och ger ett ännu större intryck av att nu är våren på väg!

  Favvisen då? Det blir trean följd av tvåan följd av nian!

  Ha en kanonbra vecka!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. God afton Bjarne! Vad gäller naturbilder gav helt klart Skåneresan inspiration, men jag har lite Växjö-bilder som väntar på publicering! :-)
   Lite extra kul att du gillar tvåan, som jag var tveksam till eftersom det var så mycket vissen vass i bilden. Men det blå och gröna piggar upp!
   Skulle definitivt ha provat en något annorlunda bildvinkel i sjuan, men kanske hade knoppen då delvis dolts bakom grenen?
   Håller till 100 % med dig angående valet av vitsippsbild.
   Ha en trevlig kväll! /Ulf

   Radera