1 apr. 2013

Överraskning på fågelpromenad i gränslandet Högstorp-Hollstorp

Med tre timmar kvar till en stundande påskbuffé i går sprang två familjemedlemmar ut på en runda. Jag var mer sugen på att fotografera och fick infallet att sätta på telezoomen och försöka ta några fågelbilder. Detta utan några egentliga förhoppningar att få se något annat än skator, blåmesar, talgoxar och i bästa fall några duvor. Bara något hundratal meter från bostaden kunde jag pricka av skogsduva, en bild i flykten mot en klarblå himmel.
Skogsduva (bilden togs med horisontellt utsnitt)
Duvan var en lyckad början. Strax därefter hörde jag tranans skränande, men lyckades inte få syn på någon förrän sent på eftermiddagen när jag bara hade mobilkameran med. Försökte utan att lyckas få några bilder på talgoxe och blåmes med de är ju små och knappast stillasittande en längre tid. Plötsligt hörde jag gulsparvens karaktäristisk sång och lyckades lokalisera den högt uppe i ett träd en bit bort.
Gulsparv (bilden togs med horisontellt utsnitt)
Gick sakta vidare med gulsparvens sång i öronen. Plötsligt ser jag ett rådjur på en skogsvägens vändplan och stannar tvärt! Rådjuret blev tack och lov inte skrämt av att jag försiktigt lyfte kameran till ögat och började ta bilder.
Nyfiket rådjur och nötskrika (bilden något beskuren/förstorad).
Efter en stund traskar rådjuret lugnt vidare in på en nästan överväxt skogsväg. Kvar på vändplanen finns några nötskrikor, så det blev några bilder till på denna plats.
Nötskrika (bilden något beskuren/förstorad).
Efter mötet med rådjuren kände jag mig egentligen nöjd med resultatet av utflykten, men mer än 20 minuter hade jag ju tänkt att fotoutflykten skulle vara. Så jag gick vidare på samma överväxta skogsväg som rådjuret gick på. Kom fram till den björkbeströdda övergivna ängsmarken, som jag för många år sedan sprungit över. Hör en del fågelkvitter och en hackspettsfågel som knackade på ett träd. Röde mig i riktning mot den förmodade hackspetten. Får då syn på några dunbollar med lång svans - stjärtmesar! Ställde mig stilla en stund och hoppades på att någon av dem skulle placera sig någorlunda synligt i grenvirrvarret. Tur att träden inte har fått löv...
Stjärtmes

Stjärtmes (bilden något beskuren/förstorad)
När jag kom hem kunde jag bara konstatera att påskdagens lilla fågelfotoutflykt dels gav några anständiga fågelbilder, dels fick jag överraskande nog några vettiga bilder på ett rådjur. Allt i Högstorps omedelbara närhet och jag behövde inte vara uppe i ottan eller sitta och huttra i ett gömsle!

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Det kan man kalla utdelning på en kort promenad! Inte lite djur du fick se och fota. Favoriten blir rådjuret, även om det hamnat lite i skuggan. Nötskrikan ger extra krydda åt bilden. Det är fin ögonkontakt med rådjuret också.
  Jag tog mig friheten att ta en skärmdump och leka lite med bilden i PS. Jag gjorde ett kurvlager där jag ljusade upp bilden och använde sedan en lagermask för att låta främst rådjuret men delvis också skogen bakom påverkas. Jag la också på ett varmtonsfilter för att motverka den kalla tonen från den blå himlen. Enligt mitt tycke lyfte det bilden ännu mer.
  Trevlig helg!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Jo, sådan utdelning av motiv får man ju inte varje gång och definitivt inte på så kort utflykt i känd och nära omgivning... Tack för att du uppmärksammar mig på möjliga förbättringar! Har provat att i Lightroom ljusa upp rådjuret och ändra bildens färgtemperatur. Helt rätt att dessa justeringar lyfter bilden. Ökade först exponeringen på rådjuret och nötskrikan med 2/3 steg, men tyckte att det blev för mycket (onaturligt), fastnade för 0,4 ökad exponering. Väljer dock att inte uppdatera bilden på bloggen.
   /Ulf

   Radera