4 mars 2013

Iskonstigheter

Den senaste veckan har bjudit på stor temperaturskillnad mellan dag och natt. På dagen har solen och vinden gått hårt åt snön, på natten har minusgraderna regerat. Denna kombination skapar ett intressant "isskägg" på snökanten. Jag upptäckte av sex år en plats i Hollstorp som denna tid på året ligger perfekt exponerad för att fånga upp det fina solljuset sent på eftermiddagen och därmed kan ge isskägget riktigt fina färgfläckar i blått och guldgult. De senaste åren har jag inte lyckats pricka rätt tillfälle eller så har de yttre förutsättningarna helt enkelt inte varit de rätta. Förrän i går, då jag åter hittade fantasieggande små konstverken i isskägget!

Färgglatt


Isande tand
  
Fotbollsspelaren

Isren

Droppbildning

Droppen är släppt

Blåfläckad sjöfågel i ishavet

Varelse från underjorden
En stort problem vid denna typ av fotografering är att fokusera eftersom motiven är riktigt nära objektivet, cirka 10 cm i detta fall. Använde omväxlande manuell fokusering och s.k. följande autofokus. Ibland fungerande  det ena bättre, ibland det andra. Använde inte stativ eftersom det skulle hindrat mig att hitta motiven och kunna välja rätt bildvinkel.

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Det här var fina närbilder och ljuset faller vackert på skapelserna och ger liv åt dem. Inte svårt alls att välja favorit den här gången. Isrenen är ju bara för läcker! Du har fotat parallellt och fått hela renen skarp. Den har ben, kropp, horn, ögon och nos! Verkligen bra observerat. Bilden gör sig definitivt bäst på vit botten. Om jag klickar på den och får svart botten så försvinner övre högra hörnet ut i resten av det svarta. Mot svart botten behöver den en tunn vit ram.
  Förresten är sjöfågeln läcker också. Kul att många av bilderna fått namn av "förebilderna". Grattis till en fin bildsvit!
  Ha det bra!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de värmande orden! Denna lilla fotoutflykt var en av de mest stimulerande på länge. Samma känsla som för några år sedan när jag upptäckte vilka små men fantastiska motiv som kan dölja sig i kanten på smältande snö. Ja, du har ju sett några av dem tidigare. Funderar nu på hur jag kan använda bilderna på bästa sätt: förstoring, canvas, kanske en liten fotobok med vinterbilder från närområdet...
   /Ulf

   Radera