11 mars 2013

Vintervår i Högstorpsskogen

I helgen fanns det all anledning att fundera på om mars verkligen är en vårmånad. Bistrare väder än på länge med flera minusgrader, en envis byig nordvind och en och annan "skur" med sylvassa iskristaller. Den officiella benämningen på denna övergångstid mellan vinter och vår är lite oegentligt vårvinter, ett begrepp som tydligen enligt Nationalencyklopedin har använts sedan år 1856. Men den verkliga ordningen mellan dessa årstider är ju att vintern kommer före våren, alltså borde det heta vintervår!? Och dessutom var det i helgen mer vinter än vår...

För att skydda mig mot de isiga vindarna gick jag raka vägen in i skogen och gick försiktigt på de hala stigarna. Det blev en tämligen kort promenad på mycket välkända stigar och längs ett igenfruset dike. Då och då tittade solen fram och lyckades skicka sina bleka strålar ner på blåbärsris, trädstammar och snöfläckar. Det blev trots allt några bilder som kan sägas visa vintervåren innan jag lite småfrusen klev innanför husets väggar igen.
Ett litet dike

Tuffa villkor: omfamnad av is, växer i blöt omgivning och insnärjd i gräs.

Gräsomfamning

Var ihop eller inte är frågan.

Trädkramning


Treenighet

Separation

Inte lätt att vara bok i barrskog.


2 kommentarer:

  1. Hej Ulf! Håller definitivt med dig om den bistra årstiden. I den här ändan på landet väntar man sig "lite" skönare i mars i alla fall. -14°C igår morse! Fast mars statististka medeltemperatur är i och för sig bara en plusgrad eller så...

    Jag gillar din kombination av bilder och bildtexter. Du har funnit något budskap i en massa olika trädarrangemang. Kul! Rent fotografiskt faller jag mest för bild två. Den stackars granen framträder snyggt mot den mörka bakgrunden och grässtråna som snirklar sig åt olika håll gör bilden mer spännande. Även snöprickarna på isen ger liv åt de ytorna.

    Ha det bra!
    Bjarne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Insåg efter att ha tagit några bilder på trädstammar och väntat ut solen så att det åtminstone skulle bli en liten solglimt på dem att jag var på gång att få ett tema med ensam stam, tvåstammigt, trestammigt osv. Härligt känsla när man går ut utan någon speciellt i åtanke och inser efter ett tag att man (nästan) hittat en röd tråd som håller samman några av bilderna och kan utveckla den ytterligare.
      /Ulf

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.