1 feb. 2013

Avhopp från tidens resa mot framtiden

Den sprudlande växtligheten under våren och sommaren övergår under hösten till ett grönbrunt landskap i stort eller smått. Under vintern transformeras växtligheten ytterligare en gång då gräs och blommor vissnar ner helt och blir mer eller mindre blekt beigegulbruna (eller hur man nu ska beskriva färgnyansen). Växterna föds, frodas, tappar kraften för att till slut ge upp och hoppa av tidens resa mot framtiden. Många växter finns bara en säsong/har bara ett liv. Detta går att jämföra med ett människoliv, men jämförelsen haltar också. En väsentlig skillnad är att de flesta av oss får uppleva ett 80-tal år/årstidscykler.

Tycker att det är lite märkligt att gemene man energiskt fotograferar knoppar och nyutslagna blommor medan de flesta mer eller mindre helt negligerar växterna när de fått märken, fläckar, tappat några kronblad, börjat sloka osv. För visst är växterna vackra även om de inte är nyutslaget perfekta? Och varför fotograferar vi små barn så intensivt, medan man allt eftersom år går har färre och färre bilder av sina barn i familjealbumet/datorn? Förvisso blommar (!) fotograferandet av barnen upp vid särskilda tillfällen som skolavslutningar, studentfirande, bröllop osv. men det är oftast undantag som bekräftar den nedåtgående takten i fotograferandet av barnen. Så fotografera ofta dina barn, föräldrar, släktingar och vänner -- även i vardagslivet och på de enklaste träffarna/utflykterna! En dag är det för sent...

Som illustration till denna lilla betraktelse serverar jag några bilder från förra helgen. Jag gick som så ofta helt utan plan utåt Hollstorp. Upptäckte "plötsligt" vackra vissnade växter som stack upp eller mer eller mindre låg ner i den lilla snön som fanns här tills helt nyligen.


2 kommentarer:

 1. Hej! Idag serverar du inte bara bilder utan mycket tänkvärda ord! Det ligger väldigt mycket i det du skriver, både vad gäller växter och människor.

  Så till dagens bilder. Jag håller med om att det vissna ofta blir väl så bra på bild som det blommande. Motiven gör sig särskilt bra med snö som bakgrund också, så att motiven verkligen framträder.

  Dagens favorit blir bild 2. Det är så eleganta former som samverkar i bilden och bildytan utnyttjas på ett bra sätt. Växternas rödbruna färg är också fin och den framträder bra, vilket kan vara ett problem ibland med en vit bakgrund. Lyckad bildbehandling helt enkelt.

  Den sista bilden förtjänar också några ord. Det är kul med ett annorlunda perspektiv. Snygg diagonal! Lätt annars att bara fota horisontellt och glömma "uppåt och nedåt".

  Ha en bra vecka!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bjarne!
   Ja, i bild 2 lyckades jag få fram de färger som "gömde sig" i den obearbetade bilden. Jag tog bilderna förra helgen, nu är snön borta. I dag hade inte bilder på de vissnade blommorna blivt alls bra, ja de hade troligen blivit helt hopplöst tråkiga. Att ta bilder rakt uppifrån är bekvämt sätt att få lite nya bildvinklar. Men det kräver att marken mer eller mindre kommer helt ur fokus eller att den är "ostörig". Att fotografera underifrån är ett annat sätt att skapa spännande och annorlunda bilder, men det mer fysiskt krävande och oftast smutsigt... vilket skam till sägandes är ett hinder som jag inte alltid tar mig över!

   Radera