17 feb. 2013

Isande blå bilder från Svanaholm

För två veckorna sedan tog jag och yngsta dottern en liten fotopromenad i Svanaholm, strax söder om Växjö. Vi var där sent på eftermiddagen, som hastigt rusade mot skymning och mörker. Hade inget stativ med mig så det innebar naturligtvis allt högre ISO-tal efterhand som tiden gick. Att vi gick i skogen bidrog förstås till mörkret. Men även med höga ISO-tal blev det tämligen långa slutartider så det gällde att ta hjälp av träd eller något annat stabilt som stöd mot för att undvika skakningsoskärpa. Men priset för detta var att jag ibland inte fick exakt det utsnitt/den bildvinkel jag önskade. Den sena timmen bidrog även till att bilderna blev blåaktiga eftersom jag hade valt dagsljusläget i stället för autovitbalans som jag tidigare använt som standard. Men den blå tonen tycker jag är alldeles utmärkt för isiga och trollska bilder.
Del av isfågeln, som uppstod när dottern trampade sönder isen i en stor vattenpöl.

Ismosaik (fotograferad med  kamerans blixt).

Iskärr med urskogskänsla.
Omringad och ensam.
  

2 kommentarer:

 1. Hej Ulf! Verkar som snön som kommit till Skåne inte nått till Växjötrakten. Svanaholm är också ett okänt ställe för mig, trots att jag bott 11 år i och utanför Växjö.

  Isfågeln är kul och får definitivt ett gäng poäng, men min förstaplats den här gången går till bild tre. Jag gillar stämningen i det trolska kärret och isen med lite snökorn blir en fin bas. Många intressanta detaljer, men ändå någon typ av ordning så att bilden inte blir för rörig. Jag håller också med om att det blå ljuset är passande. Du har också fått lite intstickande grenar i kanten, precis som på min kärrbild som du nyligen kommenterade. Fast så är det, man kan inte springa omrking i skogen och klippa med en sekatör! Kan och kan - man bör inte! Det är i alla fall en skön stämningsbild.

  Hälsningar
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne! Bilderna är två veckor gamla, vilket förklarar snöbristen. Någon dag efter bilderna togs kom snön. Och snötäcket har successivt fyllts på sedan dess. Ja, grenar som sticker in här och var får man leva med. Tänkte en kort stund på att klona bort dem, men där går gränsen. Men jag gjorde en liten manipulation(?) i bild 4, där jag selektivt minskade exponeringen på det "rödlilaaktiga" som hänger på granstammen snett höger bakom alen(?). Men prylen är kvar, dock inte lika iögonfallande!

   Radera