7 okt. 2012

Rött i Växjö centrum

I går gav jag mig själv en speciell fotouppgift: cykla ner till centrum och leta efter röda motiv, helst rött tillsammans med sin komplementfärg grönt. Dessutom begränsade jag mig till att bara använda ett objektiv med fast brännvidd, dvs. 50 mm-objektiv med stor bländare (1,8) för att kunna få kort skärpedjup om jag så önskade. Ramen för uppdraget var alltså tydlig men jag hade inga bra idéer om vad jag skulle fota. Jag och hustrun cyklade ner på stan strax efter kl. 10, hon för att shoppa och jag för att leta röda, helst röd-gröna, motiv. Började vid Stortorget där det som vanligt hölls torghandel. Där fanns en del röda motiv: tomater, trasmattor, blommor, små porslinstomtar m.m. (Ja, en del tänker tydligen på julen redan nu.) Knäppte några kort utan större inspiration, men tänkte att det åtminstone kunde fungera som uppvärmning.

Det som slog mig efter en kort vandring längs storgatan var att många affärer har en röd matta utanför affären, troligen för att kunden ska känna att de är en VIP, eller bara för att röd är en tydlig signalfärg som pockar på ögats uppmärksamhet och att man därmed ska hitta in i affären.


Trafikmiljön innehåller en del röda fordon, men överallt finns röda detaljer, t.ex. bakljus på cyklar och bilar, trafikljus/-skyltar m.m.
Kanske ett gränsfall för att platsa i röda samlingen: antingen är den röda färgen blekt eller är det en rosa färg från början.
Kan vara bra med två sadelskydd, som dessutom färgmässigt kompletterar varandra.


Gröna bilar är tämligen ovanliga, denna har en grön om än mycket svag ton i lacken.

Även byggnader och detaljer i, på eller runt byggnader kan vara röda och i bästa fall finns det också något grönt.
Röd inramning med gröngul spegelbild.

Röd men inte arg gubbe.

Okrossad flaska.

Törstiga fåglar? Dock inte alikor!

Butikers uppställning av varor på gatan och i skyltfönster gav också röda upplevelser.Två nyanser av grön och två av rött.

Kunde ha haft fullt upp med att fota människor i röda kläder då röd är ganska vanlig färg på framförallt kvinnors jackor/kappor. Dessutom finns det de som gillar röda accessoarer, vilket kändes mer spännande för mig denna dag. Upptäckte i slutet på min 1½ timmes långa tur genom centrum en man som piffat upp sin svart grundstil med röd detalj i jackan och en röd väska.

1 kommentar:

  1. Beslutsångest om favoritbilden, men jag SKA bestämma mig. Det får bli nummer tre, dels för den snygga digonalen, dels för komplementfärgerna som gör bilden levande. Den röda plastpåsen lyser verkligen!

    SvaraRadera