16 okt. 2012

Övergiven station i Klavreström

I samband med en orienteringsträning för två veckor sedan hamnade jag vid Klavreströms nedlagda järnvägsstation vid den forna smalspårsjärnvägen Växjö-Hulstfred. Rälsen, signaler m.m. är sedan länge borta. Godstransporterna och den reguljära persontrafiken på smalspåret upphörde i mitten på 1980-talet. Järnvägen såldes då till smalspårsentusiaster och Växjö kommun. Smalspårstrafiken hölls i gång sommartid mellan 1987 och 1992. Dessutom kördes skoltrafik mellan Rottne och Braås i Växjö kommun i slutet av den perioden. Efter lite turer och konkurser återuppstod trafiken för ett tag på den senare delen av den ursprungliga sträckan Växjö-Hultsfred. Banan på delsträckan Växjö-Åseda, dvs. den del där Klavreström ligger, revs i början på 2000-talet.

Tog ett par bilder före forceringen av den tunga terrängen, men framförallt tog jag bilder efter ett någorlunda väl förrättat värv i skogen. Det blev bilder på magasinsbyggnaden och stationshuset som även innehöll lägenhet(er) tills för inte så länge sedan. Kunde vid hemfärden nöjt konstatera att jag även den gång fick nytta av att ha tagit med kompaktkameran till en orienteringsaktivet.


  

1 kommentar:

  1. Många fina, men också tragiska, bilder på stationsområdet. Sådär gör man inte med en kulturskatt! Hur som helst blir favoritbilden nummer 7. Rött och grönt igen, precis som på förra inlägget. Ledstången (är det väl) ovanför trappan sitter fint och jag undrar vad det ljusa som ser ut som slitage eller fågelskit är? Att en del löv börjat bli höstgula ger också bilden ett fint liv.

    SvaraRadera